Sada je: 22-10-2018 23:35.

Krvne pretrage

Aktivne teme

Vremenska zona: UTC + 01:00


Započni novu temu Odgovori  [ 237 poruka ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeća
Autor Poruka
 PostPoslano: 16-11-2010 23:11  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 08-02-2010 00:00
Postovi: 222
Lokacija: Split
super Sonia drzite se :dumdum:

_________________
Roko 12/1999
12/2009 otok lj. koljena
02/2010 ReA
05/2010 juv. spondiloartropatija
03/2012 ankilozantni spondilitis
Decortin 20 mg 5/2010-08/2010
Lubor 20 mg i Salazopyrin 500/1000/1500 mg dn
Remicade 24.03.2011
lj. koljeno punktirano jednom08/2010


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 17-11-2010 00:14  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Pridružen: 20-07-2009 20:54
Postovi: 402
Lokacija: Beograd
Sonia,i sama sam takva,znam taj osecaj nemoci i treme u stomaku vrlo dobro...znaj da dok god je na kortikosteroidima krvna slika je sva ispretumbana i nerealna,visoko sve zivo i nije pravo stanje stvari..akd se skinete ili ih jako smanjite sve ce se vratiti na normalu... :grli: i tebi i hrabrom momku

_________________
Anja,4g
poli/uveitis oba oka od 7.2008.
th-mtx injek.12,5mg,pronison 2mg/2.dan,folacin;remisija pod th vec 2g
th.za oci(uveitis stalno aktivan,skoro svaka 2mes.)-dexa kapi(konst.2g manje ili vise),uniclofen,tropicamid
ANA prvo +,pa dva puta -
Rf -


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 17-11-2010 07:15  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 24-10-2010 19:07
Postovi: 133
Lokacija: zagreb
mraonicus je napisao/la:
Sonia,i sama sam takva,znam taj osecaj nemoci i treme u stomaku vrlo dobro...znaj da dok god je na kortikosteroidima krvna slika je sva ispretumbana i nerealna,visoko sve zivo i nije pravo stanje stvari..akd se skinete ili ih jako smanjite sve ce se vratiti na normalu... :grli: i tebi i hrabrom momku

eto kolko god čitala one vražje nuspojave koje dobiješ s tabletama ovo nisam našla, izludila sam kad sam vidjela tolike leukocite, mislim da su bili manji kad su ga primali u bolnicu.
:grli: i ljubim sve, stvarno ne znam što bi bez vas
kate, potpis ti je super

_________________
J. dečko - 13 g
JIA/Stillova bolest - dijagnoza 10mj 2010
60mg Dekortina dnevno
16.11.2010. 50 mg Dekortina dnevno, 40mg Controloc
30.11 skidamo 5 mg svaka 2dana
09.12. 25 mg Dekortina dnevno

Život je nekad žut a nekad siv


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 20-11-2010 14:47  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Pridružen: 01-10-2010 21:55
Postovi: 184
sad sam definitivno zbunjena :?:

AST 8 (24-49) snižen
ALT 41(9-20)povišen
Eritrociti 3.98 (4.00-5.00)

Znam da od MTX jetrene su povišene a sad su snižene ( nakon Mtx)???
Jel možda ko zna ? :idea:

_________________
Curica 2007
-oligo06/08
-solumedrol07/09
-punkcija oba koljena/ljevi skočni01/10
-Mtx09/09,-Nalgasyn04/10,-Enbrelo5/10
-Remicade, -Actemra

Nedamo se ...


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 20-11-2010 18:15  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Aspartat-aminotransferaza (AST) je enzim koji se pojavljuje u raznim tkivima u organizmu, uključujući jetru, srčani mišić, skeletne mišiće, mozak, bubrege, pluća, gušteraču, crvene (eritrociti) i bijele (leukocitima) krvne stanice. Najviše je ima u jetri i skeletnim mišićima. Mjerenje razina AST u krvi indicirano je u dijagnozi, razlikovanju i praćenju bolesti jetre i žuči, infarktu miokarda i oštećenju skeletnih mišića.

Referentne vrijednosti

Muškarci i žene: 8 – 38 U/L

Povišeno
Svaka bolest koja uzrokuje ozljedu ili smrt stanica tkiva u kojima se AST inače nalazi, uzrokuje otpuštanje AST u krv a time i njeno povećanje u krvi. Povišene vrijednosti AST dijagnostički su najznačajnije u bolestima jetre a to su: virusni hepatitis, ciroza jetre, toksično oštećenje jetre, primarni ili metastatski karcinom jetre, zatim u infarktu miokarda te progresivnoj mišićnoj distrofiji i dermatomiozitisu. Povišene vrijednosti AST mogu se naći i kod akutnog pankreatitisa, hemolitičke bolesti, gangrene, nagnječenja mišića i plućne embolije. Maleno ili umjereno povišenje razine AST može se primijetiti nakon konzumacije alkohola ili uzimanja lijekova poput penicilina, salicilata ili opijata.

Sniženo
Nije klinički značajno, rijetko u nedostatku vitamina B6

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 20-11-2010 18:22  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Pridružen: 01-10-2010 21:55
Postovi: 184
Hvala kate :)
Ima dva tri dana malo bi se popiškila u gaće,dvi tri kapi prije nego dođe do zahoda, a danas se uopće ne može kontrolirat... Samo se stisne, ja dok je dovedem do zahoda ona sve ispiški... ovaj tjedan zaboravila pridat urin a prošli tjedan joj je bio uredan...
Ne znam može li to išta bit povezano... Žalila se danas i na nogicu,ali ne vdim da šepucka niti da je otečeno... ali mislim da je skrećala samo pažnju jer kad bi je priupitala jel je boli,smijala bi se...

_________________
Curica 2007
-oligo06/08
-solumedrol07/09
-punkcija oba koljena/ljevi skočni01/10
-Mtx09/09,-Nalgasyn04/10,-Enbrelo5/10
-Remicade, -Actemra

Nedamo se ...


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 20-11-2010 18:38  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Treba predati urin onda, ali svakako dobro dođe veća količina vode i brusnice

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 22-11-2010 16:23  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Pridružen: 01-10-2010 21:55
Postovi: 184
kate je napisao/la:
Treba predati urin onda, ali svakako dobro dođe veća količina vode i brusnice



Urin je uredan... 1-2 leukocita i nešto epitela...

Ona je meni imala E.Coli... i u nosala sam svaki mjesec urino kulturu,ali bila je tlaka nju rano dizat ujutro i onda natezanje dok se popiški,pa tako tri jutra... pa mi je sestra savjetovala da nosam samo mokraču i da na mokrači se vidi ako nije u redu pa da tek onda predajem urino kulturu... ali to mi je nekako ??? jel netko možda dobio isto takav savjet?

_________________
Curica 2007
-oligo06/08
-solumedrol07/09
-punkcija oba koljena/ljevi skočni01/10
-Mtx09/09,-Nalgasyn04/10,-Enbrelo5/10
-Remicade, -Actemra

Nedamo se ...


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 22-11-2010 16:27  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Ešerihija se teško miče, samo vreba priliku. U biti čim je nešto sumnjivo, treba sumnjati na ešerihiju jer ste je imali.
Da, urin je u redu, ako je to jedino van granica što navodiš. Važno da nema proteina, da leukociti i eritrociti nisu jako visoki.
Nemaš druge, nego je tankaj tekućinom.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 22-11-2010 16:32  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Pridružen: 01-10-2010 21:55
Postovi: 184
Samo to,sve ostalo je ok... i ja mislm da bi pokazalo na mokrači više negativnog... svakako ću ja jedan dan kroz ovaj tjedan odnit urino kulturu,al privatno pa mi je dovoljno jednom nosti,da se opet uvjerim...

Ama hvala ti Kate 10000 puta... :dumdum:

_________________
Curica 2007
-oligo06/08
-solumedrol07/09
-punkcija oba koljena/ljevi skočni01/10
-Mtx09/09,-Nalgasyn04/10,-Enbrelo5/10
-Remicade, -Actemra

Nedamo se ...


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 22-11-2010 22:38  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 03-12-2008 14:23
Postovi: 1256
Lokacija: Zagreb
Dalmatinka je napisao/la:
kate je napisao/la:
Treba predati urin onda, ali svakako dobro dođe veća količina vode i brusnice



Urin je uredan... 1-2 leukocita i nešto epitela...

Ona je meni imala E.Coli... i u nosala sam svaki mjesec urino kulturu,ali bila je tlaka nju rano dizat ujutro i onda natezanje dok se popiški,pa tako tri jutra... pa mi je sestra savjetovala da nosam samo mokraču i da na mokrači se vidi ako nije u redu pa da tek onda predajem urino kulturu... ali to mi je nekako ??? jel netko možda dobio isto takav savjet?


Moja mlađa curica je imala problema hodali smo dugo nefrologu jer ona je imala Proteus mirabilis i riješili smo je se ,jedva.
I pokazatelj bilo kakve urinoinfekcije,može biti pokazatelj i na običnom urinu ali i nemora,jer E-coli se učahuri i nije vidljiva običnim nalazom urina.
Zato ako sumnjaš bolje ti je odvedi,jer nekošta ništa a sačuva zdravlje,to što oni kažu da je pretraga skupa,nek objese mačku orep.
Važnije je da imaš dijete sutra zdravo nego nedao bog na dijalizi,moje zlatno pravilo je "bolje spriječiti nego liječiti".

Jer djeca koja primaju MTX baš i nemaju neku visoku temperaturu,i teže je otkriti bilo kakve upale.

_________________
dobar dan... ja sam stara Dragica ...samo igram za tim ozdravljenje pa otud broj 1:-)


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 23-11-2010 14:34  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Pridružen: 01-10-2010 21:55
Postovi: 184
Nisam danas stigla a sutra idemo za Zg. ... :(
Nije skupa privatno urino kultura,50 kn... samo šta je meni moj dr. opće prakse reko da nije toliko pouzdana kao ona šta se nosi tri jutra... shvatila sam da u prvoj jutarnjoj mokrači ne mora pokazat se nego može u drugoj ili trećoj...

_________________
Curica 2007
-oligo06/08
-solumedrol07/09
-punkcija oba koljena/ljevi skočni01/10
-Mtx09/09,-Nalgasyn04/10,-Enbrelo5/10
-Remicade, -Actemra

Nedamo se ...


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 23-11-2010 14:50  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Mi nikad nismo nosili 3 jutra :?:
Jeste 3 dana zaredom prvu jutarnju ili?

Baš smo jutros nosili na jedno mjesto urin, na drugo urinokulturu.
Inače privatni je 250kn u Breyeru.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 23-11-2010 15:00  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Pridružen: 01-10-2010 21:55
Postovi: 184
kate je napisao/la:
Mi nikad nismo nosili 3 jutra :?:
Jeste 3 dana zaredom prvu jutarnju ili?

Baš smo jutros nosili na jedno mjesto urin, na drugo urinokulturu.
Inače privatni je 250kn u Breyeru.





Da,tri dana za redom prvu jutarnju i da je to najpouzdanije... to smo nosili u dom zdravlja!

U Splitu sam ja plaćala 50 kn urinokultura i 50 kn je samo urin.... sad ovisi oću li obadvoje ili samo urino kulturu!!

ne znam zašto je tako skupo u tom BreYeru??? Mislim da je to previše a pogotovo ko nosi jednom mjesečno!!!

_________________
Curica 2007
-oligo06/08
-solumedrol07/09
-punkcija oba koljena/ljevi skočni01/10
-Mtx09/09,-Nalgasyn04/10,-Enbrelo5/10
-Remicade, -Actemra

Nedamo se ...


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 23-11-2010 15:22  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Pridružen: 01-10-2010 21:55
Postovi: 184
Jutros je se žalila da neće hodat,imala je proljev 4 puta danas i sad mi se umirila ja joj izmjerila temp. ona 38.2 ispod ruke... Jučer je uzela mtx i posve je blijeda, neće da jede ali je forsiram da pije a neće ni to baš... :cry:

_________________
Curica 2007
-oligo06/08
-solumedrol07/09
-punkcija oba koljena/ljevi skočni01/10
-Mtx09/09,-Nalgasyn04/10,-Enbrelo5/10
-Remicade, -Actemra

Nedamo se ...


Vrh
 Profil  
Prikaži poruke :  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 237 poruka ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika: / i 2 gostiju.


Ne možete započinjati nove teme.
Ne možete odgovarati na poruke.
Ne možete uređivati svoje poruke.
Ne možete izbrisati svoje poruke.
Ne možete slati privitke.

Traži:
Izaberi forum:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group • HR (CRO) autor baze Ančica Sečan | prilagodio Roberto Machiedo
Style originally created by Volize © 2003 • Redesigned SkyLine by MartectX © 2008 - 2009
Modified by Roberto Machiedo, Zajedno do zdravlja © 2006-2011