Sada je: 28-03-2024 20:51.

Tia se pridružuje

Aktivne teme

Vremenska zona: UTC + 01:00


Forum je zaključan Tema je zaključana [ne možete slati/uređivati poruke/odgovarati].  [ 61 poruka ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor Poruka
 PostPoslano: 20-03-2010 12:18  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 10-04-2009 17:24
Postovi: 183
Lokacija: ravna slavonija
pridružujem se kate
i moja curica je pila ibuprofen ono vrijeme dok se liječila na šalati i dobro ga je podnosila, a i kasnije movalis bez problema...
a i ono za prolife ampule isto potpisujem, jako su dobre i preporučam ih i odraslima i djeci...onako laički naravno...
držite se i samo hrabro
ps. ni ja nisam znala šta je kunjado, baš dobro sad znamo i to...

_________________
lucija 2004
otok l. koljena 07.07
punk. 08.07, 12.07
pogoršanje 04.08, decortin 1 mj
nastavak mtx, nalgesin, folacin
3. punk. 20.01.10 5mg lederlola i.a. desno koljeno
bez lijekova od 05.10
27.09.10. izliječena

trenutno smo u narančastoj fazi


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 20-03-2010 13:43  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 10-03-2010 20:45
Postovi: 69
Cure, nisam stigla niti pogledati vaše savjete, a već smo jutros završili kod dežurnog pedijatra. Sinoć sam joj dala prvu dozu Klavocina (na početku obroka), zatim Ibuprofen (na kraju obroka), u razmaku oko 20 minuta. Tijekom noći je jednanput povratila (uglavnom nagomilani sekret), a kad sam joj ujutro ponovno dala Klavocin+Ibuprofen (opet u istom razmaku) sva se osula pa smo skočili do dežurnog.
Uglavnom, ukinuta su joj oba lijeka do daljnjeg, a uveden Rinolan + Lupocet (u slučaju visoke temperature). "Odlično!" :plac: Taj bi joj Rinolan trebao djelovati antialergijski, a ne zna se da li je uzrok alergije Klavocin (kojega je već uzimala) ili njegova kombinacija sa Ibuprofenom.

U svakom slučaju, nije nam dosadno, u ponedjeljak idemo našoj liječnici pa ćemo vidjeti što dalje, nadam se samo da će upala grla proći sama od sebe. Nažalost, dežurna kaže da ćemo morati odgoditi scintigrafiju koju smo trebali odraditi u srijedu, to mi je baš žao, voljela bih da smo se toga mogli što prije riješiti. Nadam se da će nas naručiti u nekom razumnom roku. Što mislite, da li bih se trebala javiti i dr. Lani koja nam je i prepisala Ibuprofen?

Dragice, pitala si za usklađenje poslovnih obveza sa čestim izostancima radi pretraga - ja sam ti jedna velika sretnica što se tiče razumijevanja okoline naspram novonastale situacije. Kako sam proteklih godina odradila čitavo brdo prekovremenih (bila sam nova u firmi i toj vrsti posla, htjela sam poslom što prije ovladati, a ujedno sam u tome i uživala) imam veliku slobodu preraspodjele radnog vremena i godišnjeg tako da povremeno odradim koji dan vikenda ili poslijepodne (što sam prije i češće radila) ili koristim jednodnevni godišnji. Bolovanje uzimam samo ako moram duže izbivati što je za sada rijetko, obzirom da je I. odradila svega dva ciklusa mirovanja dužeg od 10 dana kada sam bila kući prvih par "težih" dana, a ostale dana su uskočili muž, mama i svekrva. No, ukoliko se situacija bude pogoršala, naravno da će i razumijevanje poslovne okoline splasnuti pa ću tada razmišljati kako dalje...

Pozdrav svima i ugodan vikend,

_________________
Curica 2005.
11/2009 - prva sumnja na JIA
02/2010 - uveden Movalis
07/2010 - neuspjelo skidanje s Movalisa
trenutno: stabilno, kontrole svaka 2 mj kod dr. Tambić-Bukovac


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 20-03-2010 14:28  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 03-12-2008 14:23
Postovi: 1256
Lokacija: Zagreb
Čestitam za posao,malo je takvih.I bog poživio sve pomoćnike,mislim na bake,djede itd.
I pametno je da nazoveš dr Bukovac,ipak da zna o čemu se radi,mada smo mi jednom bez da smo je pitali preskočili MTX jer moja kćer je dobila temperaturu i nije joj bilo dobro.
A i dr se složila da je to bio dobar potez.

_________________
dobar dan... ja sam stara Dragica ...samo igram za tim ozdravljenje pa otud broj 1:-)


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 20-03-2010 14:58  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 10-03-2010 20:45
Postovi: 69
Hvala Dragice, svakako ću u ponedjeljak nazvati dr Bukovac da dogovorimo kada opet uvesti Ibuprofen (ili što učiniti u međuvremenu :?: ). Što se tiče posla, moram se složiti da sam rijetko sretna osoba, doduše, tome je prethodilo 8 godina muke i traganja za "nepostojećim". Dok traje - traje, barem ću znati da sam i to doživjela!

I još nešto, jučer nam je liječnica onako usput spomenula pneumokok (i poslala nas ponovno na bris grla i nosa). Moram priznati da sam potpuno neupućena u tu tematiku pa sam upravo malo švrljala po netu (gdje se uvijek nešto "smirujuće" nađe) i nabasala na vezu između pneumokoka i septičkog artritisa (što bi također mogao biti naš slučaj, obzirom da I. već mjesecima vuče povremenu upalu gornjih dišnih puteva, sa puno "zelenog" sekreta).
Prije tri mjeseca smo radili bris grla, ali nisu pronašli nikakav "kok" pa su valjda eliminirali tu poveznicu. Da li je već netko imao takvu uzročno-posljedičnu vezu u razvoju artritisa? Oprostite ako postavljam pitanja na koja ste već odgovarale, makar me samo uputite na mjesto gdje je to već prodiskutirano, da se ne gubim...

_________________
Curica 2005.
11/2009 - prva sumnja na JIA
02/2010 - uveden Movalis
07/2010 - neuspjelo skidanje s Movalisa
trenutno: stabilno, kontrole svaka 2 mj kod dr. Tambić-Bukovac


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 20-03-2010 17:52  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Moja cura je imala pneumokok (tj. streptokok pneumonia) u vrijeme pojave artritisa.
Dr. Harjaček je odbio svaku vezu artritisa i pneumokoka.

Septički artritis je gadna stvar, kao zatrovanje s puno burnijom reakcijom, tipa crveni vrući zglob, temperatura... tako da to nije sigurno i bolje da nije

Tia, molim te ne zamaraj se u ovom trenutku varijantama dijagnoze, premalo znamo o svemu, a sve može biti povezano sa svim.
Može biti da je neka vrsta reaktivnog artritisa, ali ako ne prođe za 6 mjeseci najkasnije smatra se kroničnim, tako da ionako sve oviso o razvoju.
Ono što je neizmjerno bitno sada je održavati gipkost zgloba vježbanjem, možeš i lagano sve masirati, dosta odmarati, paziti na prehranu... možda da se obratiš homeopatima.. Ako se JIA razvije tako da treba MTX, kasno je za homeopatiju.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 20-03-2010 20:10  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 10-03-2010 20:45
Postovi: 69
Kate, imaš potpuno pravo, glupo je zamarati se nagađanjem kada je moguć toliko velik broj varijacija na temu. Ali, ponekad si jednostavno ne mogu pomoći, vjerujem da ste sve doživjele taj sindrom.
Kad smo već kod homeopatije, kakva su vaša iskustva? A bioenergija? Nisam baš nikada bila u "tim vodama" (srećom, nije mi trebalo) pa nemam iskustva. Kako znati tko je stručan? Pula je tako mala da je ponuda minimalna, barem koliko ja znam.

_________________
Curica 2005.
11/2009 - prva sumnja na JIA
02/2010 - uveden Movalis
07/2010 - neuspjelo skidanje s Movalisa
trenutno: stabilno, kontrole svaka 2 mj kod dr. Tambić-Bukovac


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 20-03-2010 21:52  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 03-12-2008 14:23
Postovi: 1256
Lokacija: Zagreb
Ma slabo će se liječnici složiti da je JIA od ovoga ili od onoga krenula,mene najviše kopka cijepivo.
I uvjerena sam da je ono imalo nešto što je aktiviralo artritis.
I što se tiče bioenergije,oprostite svi ali za mene je to ćiribu-ćiriba.
A homeopatiji bi mogla dati šansu :dada:

_________________
dobar dan... ja sam stara Dragica ...samo igram za tim ozdravljenje pa otud broj 1:-)


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 20-03-2010 22:28  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Tia, ne možeš znati naravno da li je prevara u pitanju. Ono što ti preporučujem da najprije sama pročitaš nekoliko knjiga o homeopatiji npr "emocionalno lječenje homeopatijom" čisto da shvatiš o čemu se radi i koliko je bitno baš sve uzeti u obzir. H. gleda čovjeka u kompletu i to je jako dobro. Mi smo išli kod jednog lječnika epidemiologa koji se bavi i homeopatijom.

Ja također "vjerujem" i u bioenergiju, naravno ne u svakoga i tu je najveći broj mogućih malverzacija. No za bioenergiju mislim da je nužno imati povjerenja u postupak inače "niš koristi". Slično mislim i za lijekove službene medicine. Ono što me jedino kod bio. muči daje li ona privremeni učinak ili trajni. Žao mi je što ljudi odlaze na bio tek kad im je dijagnosticirana teža bolest, kad ionako probaju sve što ima.
Mi smo išli kod Nade Bolić u Dubravu (150kn pola sata) i kod Mekkia Torabia (besplatno) iz Maroka. Svoje vjerovanje u bioenergiju imam na osnovu masu knjiga na tu temu i najvažnije prisustvovanjem uživo nekim pozitivnim učincima terapije. Tu mislim da svaki bioenergetičar pokriva određeno frekvencijsko područje, pa o tome ovisi uspjeh kod pojedinog pacijenta.

No, moje je čvrsto uvjerenje da treba poduzeti ama baš sve što nije štetno i da se onda stvara sinergija koja mjenja stvari, a na čelu s pozitivnim stavom o potpunom izlječenju i lijekovima službene medicine, a onda nekako ovako:
1. fizička aktivnost
2. prehrana (raznolika s reduciranim mlijekom)
3. redovita masaža
4. bioenergija (2-3 puta mjesečno)
5. homeopatija
6. kupke (za opuštanje, npr morska sol)

Nama je to pomoglo, što točno i najviše, ne znam. Postoji šansa i da je prošlo samo od sebe, nikad se ne zna.

Tia, ja sam pročitala skoro svaki članak na temu JIA i nakupovala se med. knjiga i izludila se do maksimuma tražeći dijagnozu/opcije lječenja...I baš zato ti savjetujem, nemoj se opterećivati, opusti se i daji od sebe maksimum kako mama/roditelj, ostalo će doći na svoje, 100%..

PS Provjerite kontrolirajte zube redovito

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 20-03-2010 23:56  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 10-03-2010 20:45
Postovi: 69
Dragice, i ja sam nekako osjetljiva na temu cjepiva, osobito što mi je sestra još od rođenja moje I. uporno skretala pažnju na opasnosti koje ono nosi, a ja sam to vrlo bahato zanemarivala. Moja sestra već 20 godina živi u inozemstvu i kaže da se tamo cijepljenje sasvim drugačije tretira nego ovdje kod nas, gdje ga svi uzimamo kao "zdravo za gotovo". Ali kada postaneš "dio statistike" onda malo drugačije počinješ gledati na stvar, iako od toga nema velike koristi - bolje se skoncentrirati na uklanjanje problema kad si već propustio utjecati na uzroke njegova nastanka.

Kate, hvala ti na trudu i optimizmu! Srećom, ja sam sklona iskreno vjerovati da nijedno zlo nije samo za zlo i da svaka životna muka ima svoju edukativnu stranu (ukoliko si voljan učiti o životu). Iskreno, već osjećam pozitivne učinke ove "boleštine", nekako sam se još više povezala sa svojim djetetom i, unatoč svemu, baš nam je lijepo. Počela sam upoznavati tu fascinantnu dječju sposobnost prilagodbe i shvatila da se bezrazložno ponašam previše zaštitnički, a sve radi vlastitih strahova. Lekcija koju počinjem učiti zove se "hrabro kroz život", a dobila sam je upravo od moje I. i vas - hrabrih mama. Thanks.

_________________
Curica 2005.
11/2009 - prva sumnja na JIA
02/2010 - uveden Movalis
07/2010 - neuspjelo skidanje s Movalisa
trenutno: stabilno, kontrole svaka 2 mj kod dr. Tambić-Bukovac


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 21-03-2010 23:00  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 08-04-2009 14:18
Postovi: 956
Lokacija: Zagreb
I mi na Braču kažemo - kunjad i kunjada (tako ja to znam...)

_________________
R 07/03
JIA oligo koljena od 07/06
punkcije:11/06;04/08;03/09
Th:Movalis 7,5mg, Controloc 20mg, fizikalna+el.stim.
Ex Th:MTX 05/08-08/10, Decortin -08-09-10, Folacin
RF-, ANA-, HLA B51, DR51,52
bolest u mirovanju


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 21-03-2010 23:04  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 08-04-2009 14:18
Postovi: 956
Lokacija: Zagreb
Tia, dok još možete probajte s homeopatijom. Ja sad jedva čekad da se skinemo s MTX-a da mi možemo.

_________________
R 07/03
JIA oligo koljena od 07/06
punkcije:11/06;04/08;03/09
Th:Movalis 7,5mg, Controloc 20mg, fizikalna+el.stim.
Ex Th:MTX 05/08-08/10, Decortin -08-09-10, Folacin
RF-, ANA-, HLA B51, DR51,52
bolest u mirovanju


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 24-03-2010 18:22  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 10-03-2010 20:45
Postovi: 69
Bok društvo,

evo nas iz Zg, gdje smo krenuli :drive: na scintigrafiju, a neočekivano završili na UZV kod dr Bukovac :!: . Naime, na nuklearnoj medicini su inzistirali da ne radimo scintigrafiju, uz objašnjenje da se iz dosadašnjih nalaza ne vidi razlog za zračenje djeteta te da preporučuju najprije učiniti UZV (kojega do sada nismo radili). I tako mi odmah zvali dr Bukovac da, kad smo već u Zg, prođemo do nje sa novim nalazima, a ona nas srećom odmah primila, divna jedna žena.

Uglavnom, UZV pokazao minimalni izljev u desnom kuku pa je doktorica preporučila MOVALIS (juhuuu, baš nas je pilao onaj Ibuprofen tri puta dnevno...) i kontrolu za mjesec dana. Dakle, i dalje ostaje dg: reaktivni artritis ili JIA pa se moramo strpiti da vidimo kamo to vodi... Za sada nam je primarno eliminirati streptokok (beta hemolitički, grupe A) koji je jučer otkriven u nosu (a koji trenutno hara vrtićem). Ono što nas osobito raduje :D je da se I. može vratiti normalnoj fizičkoj aktivnosti (do sada smo se držali preporučene poštede), vjerujem da će je to bitno oraspoložiti, već se bila počela osjećati "drugačijom" ma koliko se mi trudili ne izdvajati je...

Eto cure (i eventualni dečki, da ne budem nepravedna), odoh se javiti svekolikoj rodbini kojoj ću malo teže objasniti svu ovu terminologiju! Uh!

Pozdrav

_________________
Curica 2005.
11/2009 - prva sumnja na JIA
02/2010 - uveden Movalis
07/2010 - neuspjelo skidanje s Movalisa
trenutno: stabilno, kontrole svaka 2 mj kod dr. Tambić-Bukovac


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 24-03-2010 19:04  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 03-12-2008 14:23
Postovi: 1256
Lokacija: Zagreb
Tia dali vam je dr rekla da koji antibiotik da uzmete za streptokok.
I upravu si dr Bukovac je je divna. :dumdum:

_________________
dobar dan... ja sam stara Dragica ...samo igram za tim ozdravljenje pa otud broj 1:-)


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 24-03-2010 20:47  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 10-03-2010 20:45
Postovi: 69
Dr Bukovac je preporučila Sumamed jer I. pored navedenog streptokoka ima i bakteriju hemofilius influence koji se također liječi Sumamedom. Sutra idemo po recepte kod naše liječnice pa krećemo sa trodnevnom terapijom, nadam se uspješnom.
I. upravo "vježba" Kiki-dance, zaista se veseli fizičkoj aktivnosti, valjda neće pretjerati...

Imam još jedno pitanje, vjerojatno glupo, ali ne mogu si pomoći - da li postoji neka poznata statistika o učestalosti "pretvorbe" reaktivnog artritisa u JIA? Ili je dg reaktivni artritis u tim slučajevima samo krivo dijagnosticiran JIA? Nije mi baš jasna ta relacija (očigledno). Danas sam kod dr Bukovac srela jedan simpatičan par čiji je sin također počeo sa dg reaktivnog artritisa, ali mu je kasnije potvrđen JIA. Nisam ih stigla pitati u kojem se to momentu definiralo i temeljem čega. Čisto da znamo što nas potencijalno očekuje.

_________________
Curica 2005.
11/2009 - prva sumnja na JIA
02/2010 - uveden Movalis
07/2010 - neuspjelo skidanje s Movalisa
trenutno: stabilno, kontrole svaka 2 mj kod dr. Tambić-Bukovac


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 24-03-2010 21:46  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
U biti ne može se sigurno znati na početku. Po definiciji ako upala neprekidno traje duže od 6 mjeseci proglašava se JIA (vani je to čak nakon 6 tjedana ili negdje 3 mjeseca).
Ako ima uveitis, onda se odmah zna da je JIA. Reaktivni je naravno vezan uz dokazanu prethodnu infekciju (najčešće virusna, ali ne mora biti, mogu biti bakterije salmonela, shigella, yersinia...)

Eto kod nas je bio reaktivni na početku, ali kako smo 3-4 mjeseca kasnili da uopće dođemo kod drH (nisu nas uputili reumatologu), pa nismo ni lječeni ničim, a onda sam ja još strahovala od Movalisa nakon posjete dr.H pa nisam dala odmah, dijagnoza je naknadno proglašena JIA. Iako na nalazima neki put piše JIA, neki put reaktivni..

Mene je to jako mučilo, no onda sam konačno shvatila da nije bitan naziv, nego koliko traje, tj. da li je prešlo u kronični ili ne.

Neki članci čak daju da reaktivni može trajati godinu dana, pa i ponavljati se nakon nekog vremena. No znamljivo je da je kod reaktivnih (npr. Reiterov sindrom...), RF i ANE negativni, ali HLAB27 POZITIVAN, barem po literaturi

Ja ionako vjerujem da su velika većina artritisa reaktivni koji nisu adekvatno lječeni, pa je prešlo u kronično.

Kod nas je dokazano 15 dana ranije bila virusna infekcija+ pneumokok u nosu+ sterilni uretritis (upala mokr. puteva, leukociti u urinu) + upala uha + malo sumnjivi rentgen pluća. Dobila Zinnat i onda hop koljeno. Otok OGROMAN, bez ukočenosti, bola, samo sedimentacija privremeno povećana, na UZV izljev naravno... Čak smo i otpušteni s ortopedije u Klaićevoj da ne moramo ni na kontrolu dolaziti, ali eto bila sam uporna ko konj..pa na svoju ruku došla na 3. rođendan kod dr.H.

Tia, bit će sve OK, samo daji Movalis punu dozu.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
Prikaži poruke :  Redanje  
Forum je zaključan Tema je zaključana [ne možete slati/uređivati poruke/odgovarati].  [ 61 poruka ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika: / i 18 gostiju.


Ne možete započinjati nove teme.
Ne možete odgovarati na poruke.
Ne možete uređivati svoje poruke.
Ne možete izbrisati svoje poruke.
Ne možete slati privitke.

Traži:
Izaberi forum:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group • HR (CRO) autor baze Ančica Sečan | prilagodio Roberto Machiedo
Style originally created by Volize © 2003 • Redesigned SkyLine by MartectX © 2008 - 2009
Modified by Roberto Machiedo, Zajedno do zdravlja © 2006-2011