Sada je: 12-12-2019 07:50.

Pazite na oci- znakovi upozorenja !

Aktivne teme

Vremenska zona: UTC + 01:00


Započni novu temu Odgovori  [ 13 poruka ] 
Autor Poruka
 PostPoslano: 15-12-2008 13:27  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Nazalost iridociklitis moše biti potpuno asimptomatski ( i uglavnom je), pa da ga roditelji nikako ne mogu primjetiti.

No treba obratiti paznju na pojavu bilo kakve promjene u ocima:
- bijele tockice na šarenici
- nesimetrija zjenice,
- fotofobija,
- nepravilnost zjenice,
- crvenilo,
- promjena boje šarenice...
- osjecaj zamagljenosti
- suzenje oka

Normalna zjenica se na svijetlu suzava, a po mraku širi (" u mraku su velike oči").

Pojava uveitisa/iridociklitisa moše nastati i mnogo mnogo godina poslije ulaska u remisiju, pa je potrebno još dugi niz godina iši na kontrole, za svaki slučaj.

Jedno povecalo dobro doše za lakse kucno promatranje.

Ako bi došlo do uveitisa, cilj je što prije raširiti zjenice midijatrikom da se ne stvore sinehije, a onda još i kortiko kapi.

Kontrola traje jako kratko sa špalt lampom (djeca gledaju u "dalekozor" sa uperenim svjetlom), pa nije smak svijeta napraviti je svaka 2 mjeseca.

_______________

Iridociklitis (prednji uveitis)
Upala šarenice naziva se iritis, a upala cilijarnog tijela je ciklitis. Kako je teško razlučiti jednu upalu od druge, te kako su obično upalom zahvaćene obje strukture, najbolje je uvijek koristiti izraz iridociklitis ili prednji uveitis.
Znakovi iridociklitisa su: cilijarna ili miješana hiperemija spojnice, zamućen vid, uska ili nepravilna zjenica, te bol u području oka, obrve i sljepoočnice (cilijarna bol).
Biomikroskopom se vide proširene žile šarenice, te znakovi upalne eksudacije u prednjoj komorici: Tyndallov fenomen i prašinasti precipitati na endotelu. U težim slučajevima precipitati na endotelu su zransti, a u najtežima vidi se još i hipopion.
Znakovi eksudacije u prednjoj komorici razvijaju se na slijedeći način: iz upaljenih šareničnih žila leukociti izlaze u sobnu vodicu, gdje se osvijetljeni procjepnim svjetlom vide kao svjetlucave lebdeće čestice, poput čestica dima u snopu svjetla kino-projektora (Tyndallov fenomen - pojava da osvijetljena koloidna čestica reflektira svjetlo kao sekundarni izvor svjetlosti). Leukociti se hvataju na endotel rožnice, pa ovaj izgleda kao je prašnjav (prašinasti precipitati). Ako ih je mnogo, u daljnjem toku upale talože se na endotelu u obliku okomite crte koja seže okomito od dna prednje komorice do središta rožnice, a potom u obliku zrnastih precipitata koji oblikuju trokut s bazom prema dnu prednje komorice, a vrhom prema središtu rožnice, i to tako da su grublja zrnca bliže bazi, a sitnija bliže vrhu trokuta. U najtežem slučaju leukociti se talože u dnu prednje komorice i vide se kao bijeli talog (hipopion). Intraokularni tlak je normalan ili malo povišen. Ovakav oblik iridociklitisa naziva se negranulomatoznim, a prema vrsti zamućenja sobne vodice razlikuje se serozni, fibrinozni, hemoragički ili purulentni iridociklitis. Negranulomatozni iridociklitis može imati akutan ili kroničan tok.
Rjeđi je granulomatozni oblik iridociklitisa u kojem se na šarenici jasno razabiru upalni čvorići - granulomi. Uzroci granulomatoznog iridociklitisa su specifične bolesti: tuberkuloza, sifilis, te sarkoidoza.
Uzrok iridociklitisa je u 60% nepoznat, u 20% pauciartikularni juvenilni reumatoidni artritis, a u oko 20% druge autoimune bolesti ili, iznimno, infekcije.
Kod prve pojave iridociklitisa nije neophodno činiti širu obradu u smislu traženja uzroka, osim ako nema osnovane sumnje na neku podležeću bolest (npr. Bechterewljeva bolest). Kod ponovljenog iridociklitisa, osim osnovnih laboratorijskih pretraga, treba učiniti pretrage u smislu autoimunih bolesti. Kod granulomatozniih iridociklitisa treba učiniti pretrage na sifilis i tuberkulozu.
Liječenje. Midrijatik (smanjuje eksudaciju iz šareničnih žila, sprečava pojavu sinehija, imoblizira uveu), steroidne kapi i mast, po potrebi antireumatici u kapima, ili i oralno (kod bolova i autoimunih upala). U teškim slučajevima daju se steroidi sistemno.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Zadnja izmjena: kate; 23-10-2009 09:00; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 14-04-2009 11:03  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Preporučuju se kontrole kod oftalmologa najviše svaka 3 mjeseca prvih 7 godina (i za ANA negativne također)

Iako je rizik od uveitisa najveći u prve dvije godine i vremenom opada, uveitis se može javiti i nakon više od 7 godina od početne dijagnoze artritisa.

Smatra se da do 20% djece dobije i uveitis, a neke su statistike prognostički još lošije.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 22-07-2009 23:08  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Pridružen: 20-07-2009 20:54
Postovi: 402
Lokacija: Beograd
U ovoj oblasti sam definitvno najveći ekspert,nažalost!
Opet ću pokušati biti koncizna i jasna...da sam ja barem imala nekog i negde pročitati šta nas čeka,mnogo se toga ne bi dogodilo...

Moji saveti roditeljima koji imaju decu sa JIA,sa ili bez uveitisa:

1.uvek sami odlučujte kada i kod koga ćete dete voditi na kontrole očiju...dobro se raspitajte tko je kod vas u vašem gradu ili zemlji najbolji UVEA SPECIJALIST (dakle ne obični oftamolog niti samo pedijatrijski oftamolog pri bolnicama gde se leče deca)
2.kod većine dece sa oligo ili poli oblikom JIA (bila ANA test pozitivna ili negativna) se javlja asimptomatski oblik prednjeg uveitisa,koji nažalost ostavlja posledice i po zadnji deo oka ukoliko se ne otkrije na vreme i ne leči adekvatno i uvek i svaka pojedinačna upala
3.dakle,nećete moći primetiti ništa čudno vezano za oči svoga deteta,osim da možda malo češče trlja oke i eventualno se požali kao da mu je neko strano telo upalo u oko (Anja je jednom rekla prilikom velike upale da joj je upao pesak u oči)
3.ako je dete malo morate biti uporni i poraditi na saradnji prilikom pregleda (ne dozvolite da vam zbog nesaradnje ne pregledaju dete kako treba),neka nagrada i slično učiniće da postanu jako jako dobri,čim uvide da sam pregled na biomikroskopu ne boli
4.takodje,ne dozvolite oftamologu da ne proširi zenice detetu ako ima bilo šta što je sumnjivo i da ne pogleda nazad očno dno
5.ako se ikada javi i najmanji znak početka uveitisa,odmah ali ODMAH tražite da detetu daju midrijazu tj kapi za širenje zenica,koje ćete davati jednom ili nekoliko puta na dan i tako držati zenice otvorene,što je užasno važno da se ne bi stvorile sinehije izmedju dužice (obojenog dela oka,plavog,smedjeg itd) i sočiva koje je neposredno iza nje
6.učestalim odlaskom kod očnog lekara,ukoliko dete ima uveitis,ili tačno dogovorenim terimnima ako ga nema,omogućavate detetu da se na vreme otkrije i izleči ova podmukla bolest...iz našeg iskustva šema koja se primenjuje u svim državnim ustanovama (na 3 meseca ili 6 mes) nikako nije dovoljna, treba ići češće bar u prve 2 do 3 g od početka JIA...ako se ne daj Bože pojavi uveitis,za 3 meseca je moguće svašta uključujući i komplikacije...a ponavljam pregled NE BOLI
7.u načelu se kod nas U Srbiji i vas u Hrvatskoj,za lečenje uveitisa koriste kao prvi lekovi,kortikosteroidne kapi i midrijatičke kapi,ali ako nisu dovoljne (zavisno od težine uveitisa) ide se sa davanjem kortikosteroidnih injekcija u oči i oralnim pronisonom(decortinom)...ako ni to nije dovoljno,daje se MTX (iako ga dete možda i ne treba zbog JIA)...većina dece bude dobro sa MTX (oko 60%) ali neki mali broj nije sasvim dobro ni sa njim...onda se ide na neke druge opcije,koje kod nas u regionu nisu dovoljno prihvaćene ali nadam se da će biti, a to su drugi imunosupresivni agensi, kao i biološka terapija (ali nikako enbrel)

Eto,toliko za sada od mene,ali sam spremna svakome ko ima bilo kakav sličan problem u detalje pisati i savetovati sve što znam o uveitisu (dosta sam se sama edukovala a imali smo prilike dopisivati se sa vrhunskim oftamolozima iz Evrope i SAD,kao i boraviti u inostranstvu)

UVEITIS JE PODMUKLA BOLEST KOJA SE MORA AGRESIVNO I PRAVOVREMENO LEČITI...u suprotnom,ako se zanemari,toleriše neki mali stepen upale (što mnogi oftamolozi i rade) posledice po vid su nepopravljive i definitivne...zato ČUVAJTE OČI VAŠIM MALIŠANIMA,NIKO IH NEÆE BOLJE SAČUVATI OD VAS SAMIH,BUDITE DOSADNI,UPORNI,TRAŽITE INTENZIVNE PREGLEDE,AGRESIVNO LEČENJE I TAKO CETE NAJBOLJE POMOCI SVOM DETETU DA SAČUVA TAKO DRAGOCEN DAR KAO ŠTO JE VID...

I JAKO JE VAŽNO NAPOMENUTI DA NEMA OPUŠTANJA,AKO SU DETETU SA OLIGO OBLIKOM ZGLOBOVI MIRNI I U REMISIJI JE VIŠE GODINA,TO NIKAKO NE ZNAČI DA SU I OČI,TREBA STALNO ICI KOD OFTAMOLOGA NA REDOVNE KONTROLE (kod neke dece se uveitis pojavi i nakon 7 ili 10g od artritisa,pa čak i 20...ali jako retko)


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 26-08-2009 13:39  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 03-12-2008 14:23
Postovi: 1256
Lokacija: Zagreb
Ja sam svoju kćer vodila kod dr Vlahovića na Rebro,međutim on je otišao u penziju.
Pa me zanima dali netko zna tko ga mijenja i tko je najbolji osim njega da je naručim na kontrolu.
Bili smo u četvrtom mj pa nam je rekao da dođemo opet na jesen.
E kako se te narudžbe dugo čekaju sad bi bilo pravo vrijeme.

_________________
dobar dan... ja sam stara Dragica ...samo igram za tim ozdravljenje pa otud broj 1:-)


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 12-09-2009 22:48  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Pridružen: 20-07-2009 20:54
Postovi: 402
Lokacija: Beograd
Do sada sam više puta na više mesta pisala o našoj borbi sa A.najvećim problemom,UVEITISOM
Ponoviću ukratko i ovde suštinu:
1.idite redovno sa svojom decom na kontrole oftamologu, ne zapostavljajte to nikada jer je jako jako podmuklo i može se pojaviti bilo kad bez ikakvih znaka vidljivih i da dete nikad ništa ne prijavi da mu smeta
2.Naravno,mnogo su u većoj opasnosti ANA+ devojčice,malog uzrasta i sa oligo oblikom,mada nema pravila ni opuštanja(najveće komplikacije na očima vidjene upravo kod ANA- koji nisu redovno išli oftamologu)
3.Ako se ne daj Bože jave promene na očima,one su IREVERZIBILNE tj nepopravljive,većina njih
4.ako vam Dr vidi uveitis kod deteta bez obzira šta kaže da je terapija, obavezno treba dodati MIDRIJAZU tj kapi za širenje zenica(mi nismo dobili,danas Anja ima sinehije)
5.ako sumnjate da neki oftamolog zna da prati i leči uveitis kod vašeg deteta,ODMAH otići po drugo mišljenje,najbolje u klinički centar ili veću očnu kliniku,koja ima kabinet za uveitise
6.ne mora svaki pedijatrijski oftamolog da zna da leči uveitis kod dece (većina ni ne zna), zbog toga treba potražiti stručnjaka za uveitise (i decu i odrasle)
7.kako je najveći rizik prvih 7 godina od dijagnoze artritisa,da se uveitis pojavi,nikada ne zapostavljati kontrole ni posle,čak ni do odraslog perioda i u odraslom periodu
8.ne stideti se da tražite do detalja objašnjenja od oftamologa kakav je uveitis kod vašeg deteta, kakva terapija se predlaže i kakve su prognoze...uopsteno,treba aktivo učestvovati u lečenju kao ravnopravni član i što više se edukovati


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 17-05-2010 14:19  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Neka djeca nose redovito kvalitetne naočale za sunce obavezno.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 17-05-2010 21:12  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 03-12-2008 14:23
Postovi: 1256
Lokacija: Zagreb
Mi imamo sa UV zaštitom duplići imaju ovakve
http://zena.hr/webshop/artikl/djecje_na ... /6172.aspx
o stariji dvoje imaju bez ljepljive trake baš prave.
I super su.

_________________
dobar dan... ja sam stara Dragica ...samo igram za tim ozdravljenje pa otud broj 1:-)


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 05-10-2010 20:39  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
dodajem i ovo kao upozorenje:

bilo kakve lebedeće pojave pred okom
jaki svrab
lako zacrvenjenje očiju, npr od klime..

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 06-10-2010 07:40  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 31-10-2006 20:33
Postovi: 26
Jako je bitno kao što je mraon.gore navela-U STARTU KRENUTI AGRESIVNO I NE BOJATI SE TAKVE TERAPIJE ,jer jedino na takav način se mogu spriječiti priraslice kao i posljedice, ako već nisu nastale. U tome i jest problem, što vrag uglavnom dolazi preko noći , samo što dijete ima neke simptome što ih roditelj može a i ne mora prepoznati.Kod I. je uglavnom bilo zastupljeno crvenilo, ali samo jednog oka ili cijelo ili na jednom mjestu čak i lagano ljubičasto. Šarenica oka ( plave boje ) polovično ili dijelom je bila sivkasta i kao prekrivena ljepljivom sluzi,vid zamagljen,znači priraslica na priraslicu. Ovo je u težem obliku uveitisa, kada je primao midrijatički koktel svaki drugi dan na Rebru dok je ležao skoro mjesec dana. Strašno mi je zvučala njegova terapija, ali sam vjerovala dr. Vlahoviću na takvoj agresivi.
Nadam se da će kava biti neki drugi put.Pozdrav curama :shock: :drive: :dumdum:

_________________
Plavooki: oligo JIA2003g
ANF + B27+
Medrol MTX Ibuprof.
Iridocyclitis 3/07g
Epiteliopathia
ANA - neg
Uveitis 6/08g
Spondyloarthropatia/08g. Movalis ex MTX


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 27-10-2010 17:14  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Ovo kaže dr Foster, najjveći stručnjak za uveitise u svijetu:
The majority of patients develop iridocyclitis within 4 to 7 years after JRA onset; the average age at the time of diagnosis of JRA-associated iridocyclitis is 6 to 8 years. The highest risk of iridocyclitis is within 2 years after the onset of arthritis and declines considerably after 8 years have elapsed from the onset of JRA. In some patients, however, the interval between onset of arthritis and uveitis may exceed 20 years.

Dakle, većina djece dobije uveitis u periodu od 4 do 7 godina nakon dijagnoze artritisa (Obično je to dob 6 do 8 godina)Najveći rizik je prve dvije godine, a vjerojatnost opada bitno tek 8 godina nakon artritis dijagnoze. Neka djeca dobiju uveitis i nakon 20 godina.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 22-10-2011 23:11  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Pridružen: 23-09-2011 14:27
Postovi: 21
Gdje vi iz Splita i okolice kontrolirate oci?
Mozete li mi preporuciti kojeg oftamologa u Splitu ?


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 22-10-2011 23:52  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 08-02-2010 00:00
Postovi: 222
Lokacija: Split
imas dr. Karaman na firulama...ona ti je bas za uveitis. Samo kod nje nemozes doci ako te nije okulista uputio. Znaci prvo kod okuliste nek ti napise nalaz i da preporuca pregled oftamologa, a onda kod nje da te naruci na pregled sa uputnicom i nalazom okuliste

_________________
Roko 12/1999
12/2009 otok lj. koljena
02/2010 ReA
05/2010 juv. spondiloartropatija
03/2012 ankilozantni spondilitis
Decortin 20 mg 5/2010-08/2010
Lubor 20 mg i Salazopyrin 500/1000/1500 mg dn
Remicade 24.03.2011
lj. koljeno punktirano jednom08/2010


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 23-10-2011 08:42  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Pridružen: 23-09-2011 14:27
Postovi: 21
E hvala, sta bi da nema ovog foruma....


Vrh
 Profil  
Prikaži poruke :  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 poruka ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika: / i 5 gostiju.


Ne možete započinjati nove teme.
Ne možete odgovarati na poruke.
Ne možete uređivati svoje poruke.
Ne možete izbrisati svoje poruke.
Ne možete slati privitke.

Traži:
Izaberi forum:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group • HR (CRO) autor baze Ančica Sečan | prilagodio Roberto Machiedo
Style originally created by Volize © 2003 • Redesigned SkyLine by MartectX © 2008 - 2009
Modified by Roberto Machiedo, Zajedno do zdravlja © 2006-2011