Još jedno veliko
za hrabrost i spremnost da podeliš iskustvo sa nama...
Od kapi se sjecam dexamethasona i atropina...a primila sam i dosta inekcija....oči sam kontrolirala u Splitu kod dobre okulistice...sada nemam više svoje leće, nego umjetne... Na zadnjoj kontroli mi je vidjela okulistica da se pozadina zamućuje, ali ništa strašno...rekla je ako bude problematično da se to ambulantno razbija laserom...
Mislim da ti se možda pojavila sekundarana katarakta,koja se cesto javlja posle oepracije katarakte i nije zaista nista strasno...jednostavno od dela zadnje kapsule sociva u koji ti je stavljeno veštačko sočivo neke ćelije razrastaju i delimično počnu smetati vidu...ai istina je da se razbijaju YAG laserom vrlo lako ambulantno i problem je zauvek resen.
Koliko sam razumela česte kontrole su bie na mesec dana sav taj period od 10godina trajanja,zbog stalno aktivnog uveitisa ili ne?
Mozes li se setiti koliko cesto si imala upale(na godisnjem nivou na primer)i jeli ti mozda bilo u nekom godisnjem dobu simptomaticno da doijes upalu(nasa dr oftalmolog trvdi da ljudi u prolece i jesen najvise dobiju upale ociju).
Mi to nismo primetili još kod A.jer smo svega godinu i po dana u ovom problemu,ali bi jako volela da mogu išta primetiti da pojurim sto pre kod dr.Ona je jako mala i ne zna da kaze da li primeti neke promene,a ja skacem na svako njeno i najmanje trljanje oka.Zato bi mi bilo jako korisno ako bi mi opisala taj osecaj ako ga pamtis,kad imas upalu...da li si osecala bol,pad vida,neke tackice,maglu,musice...bilo sta...i jeli ti se bilo sta primecivalo spolja,ili su oci bile idealno mirne(beonjaca itd).Nasa dr kaze da se kad je upala moze primetiti po nekako zamucenom pogledu te osobe kad te gleda,kao da su teski kapci a pogled mutan i nezainteresovan,nije bistar...
Da li ti je od 13te godine uveitis prestao ili si sama proredila kontrole?Na koliko si posle isla na kontrole,do dana danasnjeg?
Zasto si dobijala injekcije u oci,jeli nekad upala bila i nazad i da li si imala probleme sa zutom mrljom i ocnim nervom nazad na mreznjaci(to hoce da se javi kao kompliakcija ukoliko je uveitis neko vreme stajao i bio nelecen)?
I najzad,jesi li imala kad u svom dugom stazu sa uveitisom neki problem sa roznjacom(tipa zamucenja koja se zovu pojasasta degeneracija roznjace i ustvari su nakupine kalcijuma na povrsini roznjace koja mora biti uvek providna,kao staklo na satu)?
Kakva je reakcija bila dr Gabrića kada te je video sa kataraktama koje si tako dugo imala,a niko nije hteo da te operise?I kako uopste izgleda kad vidis 35% kao sto si napisala,toliko dugo godina...jesi li mogla normalno funkcionisati,tipa odlaska u skolu,pisanja zadataka,studiranja,gledanja filma u bioskopu i na tv-u i svih onih sitnica u životu ili si ipak bila limitirana donekle zbog vida?
Jako mi je dragi da ti je sad vid skoro pa savršen,isto godina imamo i ja slabije vidim od tebe iako nisam imala uveitis niti neki veći problem sa očima.To zaista ohrabruje,i sve te kontrole nisu bile uzaludne.Nadam se samo da ti odlazak kod očnog lekara nije ostao u uspomeni kao nešto ružno u detinjstvu...
Opet svasta pitam,ali te molim da budes tako divna i dalje i pomognes mi jos malo da saznam bar otprilike sta nas ceka...
iz Beograda