Mare,
moj ti je savet prvo polako...ne paničite ali se trudi da saznaš što više...imaš skoro sve na jednom mestu,polako isčitavaj i poslaži kockice u svojoj glavi...
Ako i jeste JIA ništa to još uvek ne znači tj ne znači da je nasledno i ako jeste možda ga neko ne dobije neko dobije...kod nas u porodici,a i u većini porodica roditelja koji su na forumu nema ni JIa ni RA,pa opet deca imaju..nema pravila,ja lično mislim da su okidači viroze, bakterijske upale i vakcine!!!
Važno je jako da trenira ako može, mislim na plivanje ne teretanu,samo da održava zglobove i mišiće u ok stanju...ako ima ukočenost,nažalost to jeste slika JIA,ali znaj da se sad lako plasiraju steroidi u zglobove i da deca budu ko nova...kao sto je Kate rekla,dr Harjaček ili dr Lana su sad oboje na Srebrnjaku u Zg,na jednom mestu,pa tražite uput i otidjite,bice svima lakse da vec jednom resite sta je...dr Hajracek je mozda malo "agresivniji" i prati UZ svaku promenu i stanje zglobova,kao i doplerom prokrvljenost...o tome smo pisali i žene čija se deca leče kod njega će te podrobnije informisati...ali i dr Lana je ok, ima mnogo isksutva, a paleta lekova je ista
Kakvo je stanje sa JIA kod tvoje sestre?Ima li i sad kad je odrasla zena problema sa artritisom?
Ovo te pitam jer nam je svako iskustvo dragoceno,naročito kad imamo odraslu osobu koja je ovo imala u ranom detinjstvu...prognoze su oprečne, rezervisani su jako da bilo šta kazu i nezahvalno je i pitati...ali ipak, nas dr je nama rekao da 60% dece udje sa ovom boelsti u period odraslih...nije bas oprimisticno,pa te zato pitam...
Rekla si da su prosli roditelji kalvariju sa njom,na sta tacno mislis, sa ocima ili su joj gori bili problemi sa JIA?
I najzad, kako je ona imala katarakte cak u odraslom periodu, mislis kasno su se pojavile ili ih je godinama nosila...kad su joj prestale upale, ako znas makar okvirno, skoro ili jos dok je bila dete? I cime su joj lecili iridociklitis,s amo kortikosteroidnim kapima? Ko o cemu,ja te ispitujem o ocima,ne zameri...