Mraonicus, evo da pokušam odgovoriti na tvoja pitanja:
1. Moja P. je trenirala gimnastiku otprilike godinu dana prije nego joj je ustanovljena JIA oligo.Nije imala nikakva cjepljenja ni bolesti prije.Počela se tužiti na bol u stošpalu, i to na gornjoj strani stopala, gdje sam primjetila neku kao lopticu koja se pod pritiskom micala i koža je bila lagano crvena.Bili smo kod pedijatra,ortopeda, kirurga...Nekoliko mjeseci poslije primjetila sam otok lijevog koljena i da štedi nogicu, odnosno da šepa.Javili smo se pedijatru koji je odmah poslao u bolnicu na daljnje pretrage,uz pretpostavku da se radi o JIA, što je kasnije i potvrđeno.
2. MTX joj je uveden u 02/2007, a isključen iz terapije u 09/2009.Doze koje je dibijala u injekcijama u početku 20 mg, da bi kasnije se doza povećala na 25 mg tjedno i tako sve do izbacivanja MTX iz terapije.U početku nije imala nekih nuspojava, ali u 05/2009 počela je prilično kašljati, a potvrđeno mi je da je uzrok tog kašlja MTX, tada je doktorica mtx stavila 1x u 15 dana, a onda i skroz ukinula.UZ nismo radili jer to doktorica nije tražila.
Što se tiče stereoida, osim jako izražene debljine nije bilo nikakvih drugih poremećaja, a nakon puno punkcija koljeno izgleda barem meni normalno.
ja mislim da sam odgovorila na sva trenutačno postavljena pitanja,a ako nisam slobodno se javi i pitaj, kao i svi drugi koje to zanima,ukoliko mogu odgovoriti rado ću to učiniti.
lijepi pozdrav