Hrvatski    English
  
- MAPA WEBA
- PRAVA DJECE
- PRISTUPNICE
- KAKO DO NAS?
- ARHIVA DOGAÐAJA
- DONATORI


 
Free Page Rank Tool
 
   
 
     
 
 
 

 Što je "Astma škola"?

    Astma škola je organizirani tečaj edukacije osoba s astmom, tijekom kojih se stječu osnovna znanja o astmi, njenom praćenju liječenju. Ovi programi organiziraju se za djecu i odrasle bolesnike, te članove njihovih obitelji. U Astma školi bolesnici s astmom upoznaju važne činjenice o prorodi astme, pravilnom načinu uzimanja lijekova, pravilnom disanju, tehnici iskašljavanja i dijetetskim mjerama, te upoznaju postavke samozbrinjavanja. Pouka je usmjerena i psihološkoj podršci, s obzirom da bolesnika rješava nedoumica u svezi načina liječenja i ishoda bolesti, te ga pretvara u aktivnog sudionika u dugotrajnom postupku zbrinjavanja astme.

 Gdje se održavaju tečajevi "Astma škole"?

    Astma škole za manje grupe bolesnika organiziraju se u okviru lokalnih zdravstvenih institucija. Preporuča se prisustvovati barem jednom tečaju radi stjecanja osnovnih znanja, koja je nakon nekoliko godina potrebno obnoviti. Tečajevi traju 1-5 dana, a u njima sudjeluju pulmolozi, pedijatri, fizioterapeuti, medicinske sestre, farmaceuti i psiholozi.

 Kako se izvode vježbe disanja?

    Ovaj oblik edukacije najčešće provodi fizioterapeut specijaliziran za postupke u bolestima dišnog sustava. Bolesnika je potrebno poučiti o važnosti disanja ošitom (veliki pločasti mišić koji dijeli prsni koš i trbuh). Gibanjem ošita u smjeru gore-dolje povećava se vertikalni promjer prsnoga koša te se aktiviraju čitava pluća, osobito njihovi donji dijelovi. Ovakav način disanja zahtijeva manje snage i uspješno uklanja osjećaj gušenja. Važno je postizanje opuštenosti tijela u najpovoljnijem položaju (ležeći ili sjedeći). Time se smanjuje napetost u mišićima, što je preduvjet pravilne raspodjele mišićnoga rada. Preporuča se svakodnevno vježbanje, 3 puta po 15-30 minuta, kako bi se tijekom 6 tjedana postigao automatizam, odnosno nesvjesna uporaba naučenih vještina.

 Praktični savjeti

 Savjet 1

    Potrebno je danju obavljati aktivnosti, noću se odmarati dovoljno dugo. Djeci je potrebno najmanje 9 sati sna.

 Savjet 2

    Svaka pomoćna nemedicinska metoda može poboljšati stanje bolesnika. Dobre su sve relaksacijske tehnike (autogeni trening, joga, muzikoterapija).

 Savjet 3

    Sluznica dišnih puteva je kod astme trajno upaljena, što izaziva dehidraciju stanica. Preporuča se dnevno konzumirati do 3 litre tekućine koja je potrebna za hidraciju sluznice i razrjeđivanje guste sluzi.

 Savjet 4

    Što se prehrane tiče, preporuča se održavanje optimalne tjelesne mase, unosom proteina, ugljikohidrata, vitamina i nezasićenih masnih kiselina. U slučaju alergije na neke prehrambene proizvode, najčešće su to proteini, potpuno ih izbaciti s jelovnika (kravlje mlijeko, jaja, riba).

 Savjet 5

    Kod djece se javlja posebna nepodnošljivost na gluten, pa iz prehrane treba izostaviti pšenično, raženo, ječmeno i zobeno brašno. Danas na tržištu postoji bezglutensko brašno koje se može upotrebljavati za pečenje kruha i kolača.

 Savjet 6

    Osobe s prekomjernom težinom moraju reducirati tjelesnu masu, najlakše uz pomoć promjene navika. Dnevni obroci moraju biti redoviti i ne smiju se konzumirati na brzinu. Pomaže polagano žvakanje, do 40 puta, svakoga zalogaja.

 Savjet 7

    Preporuča se boravak na planinama iznad 1000 m/nv, jer nema zagađenja niti cvatnje. Klimatoterapija je poželjna u trajanju od najmanje 4-6 tjedana svake godine.