Hrvatski    English
  
- MAPA WEBA
- PRAVA DJECE
- PRISTUPNICE
- KAKO DO NAS?
- ARHIVA DOGAÐAJA
- DONATORI


 
Free Page Rank Tool
 
   
 
     
 
 
 
 
 

Strana 1, Strana 2

 

Referentni centar za dječju gastroenterologiju i prehranu
Klinika za pedijatriju, Klinika za dječje bolesti Zagreb

Dragi roditelji i sudionici,

U sklopu znanstvenog istraživačkog projekta, istraživači iz Medicinskog centra Sveučilišta u Leidenu, Nizozemska, pozivaju sve obitelji koje očekuju novorođenčad u sljedeće 2-3 godine da se uključe u projekt uvođenja glutena u dojenčadi iz ‘obitelji s celijakijom’.

U ovom pismu pružit ćemo Vam više informacija o samom istraživačkom projektu i što učestvovanje u njemu uključuje. 

Celijakija je kronična bolest koja zahvaća osobe iz obitelji sa članovima koji boluju od celijakije. Međutim, do današnjeg dana, tip nasljeđivanja nije poznat pa time i nije moguće predvidjeti tko će, od osoba u riziku, razviti ovu bolest. Ono što se zna jest da novorođena djeca u obitelji sa jednim ili više članova koji već boluju od celijakije imaju 10% rizik razvoja bolesti (približno 14 puta veći rizik naspram opće populacije).

Pitanje koje se često postavlja u ovom slučaju je: ‘Što trebamo učiniti kod uvođenja namirnica koje sadrže gluten tijekom dohrane dojenčeta kako bi smanjili rizik razvoja celijakije?’ Sve do sada nije bilo odgovora na ovo pitanje.

Cilj istraživanja

Ukoliko se postepeno, pri određenim uvjetima, uvode male količine tvari iz hrane, imunološki sustav ‘nauči’ ne reagirati na te tvari. Ovaj proces naziva se ‘desenzibilizacija’ ili ‘uvođenje tolerancije’. Znanstvena ispitivanja u Švedskoj ukazala su na postojanje mogućnost da kod primjene malih količina glutena uz dojenje, u ključnom periodu dojenačke dobi, bi se možda mogao spriječiti razvoj celijakije. Ovo još nikada nije ispitano na djeci iz obitelji s celijakijom. Uobičajena praksa nije uvoditi gluten u dojenačku prehranu prije perioda dohrane, tj. šest mjeseci života – niti u Nizozemskoj, niti bilo gdje u ostatku Europe.

Ovaj znanstveni projekt je financiran od strane Europske Zajednice s ciljem istraživanja prevencije celijakije. Projekt PREVENTCD provodit će se u 10 europskih zemalja, sa sveukupnim učešćem od 1000 novorođene djece.


Ako očekujete prinovu u narednih tri godine molimo Vas za suradnju i učešće.

Protokol istraživanja
Ukoliko se odlučite sudjelovati u istraživanju najprije ćemo ispitati sljedeće:
  1.
  Odrediti da li Vaše novorođeno dijete ima visoki rizik za razvoj celijakije primjenom DNA testa. Neposredno nakon rođenja prikupiti ćemo uzorak krvi iz pupčane vrpce. Ovaj postupak je potpuno bezbolan i siguran te se provodi u rodilištu.
  2.
  Ukoliko Vaše dijete NEMA visoki rizik razvoja celijakije, studija za Vas završava i imate sigurnu informaciju malog rizika razvoja celijakije u Vašeg novorođenčeta. Sve bebe koje su naslijedile visoki rizik će se rasporediti u jednu od dvije skupine slijepim slučajnim odabirom. To podrazumjeva da niti Vi, niti istraživač ne zna u kojoj od dvije skupine pripada beba.
  • ‘Skupina testa tolerancije’ primit će točno određene, male količine glutena tijekom perioda dojenja od 4. do 6. mjeseca života.
  • ‘Kontrolna skupina’ će istovremeno primati mliječni šećer, također tijekom dojenja u periodu od 4. do 6. mjeseca života. U izgledu se gluten i mliječni šećer neće razlikovati i kontrola je nužna kako bi se test proveo što točnije.
  3.
  Djeca iz obje skupine pratit će se do treće godine života.
  • Zdravstvene preglede od rođenja na dalje, jednom mjesečno, provodit će liječnik-istraživač s kojim ćete biti u telefonskom kontaktu u slučaju bilo kakvih sumnji i pitanja. U slučaju zdravstvenih tegoba, dodatne kontrole će se učiniti.
  • Od rođenja do prvih 6 mjeseci života, jednom mjesečno, pratit će se rast djeteta. Nakon 6 mjeseci, praćenje rasta će se provoditi svaki drugi mjesec.
  • U sedam navrata, od 4. mjeseca do 3. godine života, mali uzorak krvi djeteta bit će nužan. Uzimanje uzorka krvi provodit će se u bolnici. Lokalni anestetik smanjit će bolnost postupka u djeteta. Dodatni troškovi puta radi uzimanja uzorka krvi će biti pokriveni iz sredstava projekta.

Adresa: 10000 Zagreb, Klaićeva 16 · TEL: 01/4600-129 i 01/4600-130· FAX: 01/4600-160
 

Strana 1, Strana 2

Referentni centar za dječju gastroenterologiju i prehranu
Klinika za pedijatriju, Klinika za dječje bolesti Zagreb

Pozitivna protutijela!
Ukoliko se u krvi djeteta otkriju protutijela karakteristična za celijakiju (sumnja na aktivnu bolest), Vašem djetetu bit će ponuđena biopsija sluznice tankog crijeva. Ova procedura se provodi tijekom kratke hospitalizacije uz primjenu anestetika. To je invazivna procedura, ali je nužna za postavljanje dijagnoze bolesti i inače se provodi u djece sa sumnjom na aktivnu celijakiju.

4. Što se traži od majki čija su djeca uključena u istraživanje?

 • Vrlo je važno dojenje djeteta, najmanje do kraja šestog mjeseca života. Ukoliko dojenje ne bude moguće, zbog bilo kojeg razloga, još uvijek možete sudjelovati u projektu.
 • U sedam navrata bit će nužno da nam prikupite malu količinu Vašeg mlijeka ako dojite. Na taj način možemo točno odrediti koliko glutena dojenče dobije tijekom dojenja iz majčinog mlijeka.

 
 
Moguće prednosti istraživanja
Ukoliko Vaše dijete razvije celijakiju otkriti ćemo je prije razvoja prvih simptoma. Liječenje (bezglutenska prehrana) može započeti odmah i na taj način sprečavaju se dugoročne neželjene komplikacije nedijagnosticirane celijakije.

Ukoliko Vaše dijete nema genetsku sklonost razvoja celijakije, ovo će se otkriti u prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja izbjegavajući time strahove od mogućeg razvoja bolesti.


 

Moguće nepogodnosti istraživanja
Vaše dijete može prikupljanje krvi doživjeti bolnim. Primjenom anestetika bolnost će se smanjiti. Ukoliko ne budete u mogućnosti doći u bolnicu radi vađenja krvi, osposobljeno medicinsko osoblje doći će u Vaš dom radi vađenja krvi.
Da li je sigurno uvesti gluten prije šestog mjeseca života djeteta?

Danas nije uobičajeno uvoditi namirnice koje sadrže gluten u dojenčadi koja su mlađa od 6 mjeseci. Udio glutena koji ćemo uvoditi tijekom istraživanja je izrazito mali, manji od 3% uobičajene količine koja se daje nakon šestog mjeseca života. Dokazano je kako ova količina glutena ne djeluje štetno za celijakičare.

Ovo istraživanje je pokusno; učinkovitost uvođenja glutena tijekom dojenja u razvoju tolerancije još nigdje nije potvrđena i nema garancije da se razvoj celijakije može spriječiti.

Smatramo istraživanje uspješnim ako u 50% očekivanih slučajeva spriječimo razvoj celijakije.

Dobrovoljno učešće

Sudjelovanje je u potpunosti dobrovoljno. Tijekom istraživanja možete se, u bilo kojem trenutku, povući bez podnošenja razloga. Vaše povlačenje iz studije neće imati utjecaja na odnos između Vas i pedijatra ili gastroenterologa. Vaši podaci i podaci Vašeg djeteta će biti strogo povjerljivi i smatrati će se liječničkom tajnom.

Naknada troškova putovanja

Ukoliko tijekom istraživanja, a radi prisustvovanja zdravstvenim pregledima ili uzimanju uzoraka u sklopu projekta, budete imali putne troškove, svi će biti podmireni iz sredstava projekta.

Povjerljivost podataka

Tijekom studije, svi uzeti podaci koji će se prikupiti, pohraniti i proučiti smatrat će se strogo povjerljivima. Svi uzeti uzorci će se transportirati i obrađivati pod jedinstvenom šifrom djeteta i samo istraživač na projektu će moći povezati navedene šifre sa stvarnim osobnim podacima. Baza podataka će sve informacije pohranjivati sa jednistvenim šiframa kojoj će samo mala skupina istraživača na projektu imati pristup.

Osiguranje

Iako se ne predviđa i ne očekuje narušavanje zdravlja kao posljedica sudjelovanja u projektu, Medicinski centar Sveučilišta u Leidenu će pokriti sve troškove ako do toga dođe.

Unaprijed hvala na Vašoj suradnji.

S poštovanjem,

Mrs. dr. M.L. Mearin,
Voditelj projekta, pedijatar

Mrs. drs. C.E. Hogen Esch,
Klinički istraživač

Klinika za pedijatriju
Medicinski centar Sveučilišta u Leidenu
Nizozemska


Adresa: 10000 Zagreb, Klaićeva 16 · TEL: 01/4600-129 i 01/4600-130· FAX: 01/4600-160
 

Strana 1, Strana 2