Hrvatski    English
  
- MAPA WEBA
- PRAVA DJECE
- PRISTUPNICE
- KAKO DO NAS?
- ARHIVA DOGAÐAJA
- DONATORI


 
Free Page Rank Tool
 
   
 
     
 
 
Ispitajmo mogućnost pokretanja tolerancije na gluten u djece sa rizikom za celijakiju

Program primarne prevencije celijakije, kronične nepodnošljivosti glutena

Jedan od stotinu Europljana je pogođen celijakijom, doživotnom upalnom bolesti koja primorava odricanje i izbjegavanje većine uobičajene i omiljene hrane.

Glavni krivac je gluten, tvar koja je prisutna u našoj svakodnevnoj hrani, a sadržavaju je žitarice kao što su pšenica, ječam, raž i zob. Celijakija je nasljedna bolest i nastaje kada se hranom počnu unositi namirnice sa glutenom. Alergijski odgovor imunološkog sustava na gluten oštećuje tanko crijevo spriječavajući time iskorištavanje hranjivih tvari u probavnom sustavu.

Sve češće manifestiranje celijakije u atipičnim, često neprepoznatim, oblicima te visok rizik razvoja autoimunih bolesti kao što su šećerna bolest, upala štitne žljezde i

bolesti vezivnog tkiva su samo neke od brojnih problema s kojima se susreću oboljeli od ove bolesti.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Gluten nije prisutan samo u proizvodima od žitarica, nego je i redoviti sastojak industrijski proizvedene hrane, a često i onečišćuje proizvode koji ga u prirodi ne sadrže.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jedini lijek za celijakiju je doživotna i striktna bezglutenska prehrana. Međutim, provođenje takve prehrane je zahtijevno i financijski opterećujuće. Uloga bezglutenske prehrane u liječenju celijakije otkrivena je 50-tih godina prošlog stoljeća i sve do današnjih dana ostala je jedini učinkoviti način liječenja.

Svakodnevnica s kojom se susreću osobe koje ne boluju od celijakije, kao što su druženja uz večere, putovanja u druge zemlje, boravak u hotelu, može se pretvoriti u pravu noćnu moru za oboljele. Osobe koje


boluju od celijakije moraju uložiti veliki trud i vrijeme u potrazi za namirnicama na policama trgovina, kuhajući posebnu hranu i redovito posjećujući liječnika kako bi utvrdili svoje trenutno zdravstveno stanje.

Posljedično tome, PREVENTCD, projekt EU, u kojeg je uključena i Klinika za dječje bolesti - Klaićeva kao partner iz Hrvatske, usmjeren je ka cilju ispitivanja mogućnosti primarne prevencije celijakije.


Celijakija u brojkama

Oboljeli u Europi 1:130

Udio neprepoznatih 85%

Autoimune bolesti su češće 10%

Dodatni godišnji trošak (kn) 9.500PREVENTCD uključuje:

Novorođenčad iz

obitelji s visokim

rizikom za celijakiju i

njihove majke

Trudnice i žene koje namjeravaju zatrudniti iz
obitelji sa visokim rizikom razvoja celijakije
Obitelj s visokim rizikom je ona čiji član/članovi (supružnici i djeca) boluju od celijakije

Uključena novorođenčad i obitelji pratit će se do treće godine života djeteta

Tijekom dojenačke dobi preporučuje se dojenje, a najkraće kroz prvih 6 mjeseci života djeteta

Očekivani rezultati su smanjenje stope pojavnosti celijakije u novorođene djece iz rizičnih obitelji

U projektu će se provoditi:
- redoviti zdravstveni pregledi
- uvođenje malih količina glutena tijekom razdoblja dojenja u 4. i 5. mjesecu
- uzimanje uzoraka krvi i majčinog mlijeka radi genetskog i imunološkog ispitivanja (u ukupno 7 navrata tijekom 3 godine)


Upitnik o prehrambenim navikama pratiti će jednomjesečne zdravstvene preglede


Budućnost Vaše djece i djece Vaše djece...
...je u Vašim rukama!

Cilj PREVENTCD-a je stvaranje primarne prevencije kojom bi se omogućio razvoj tolerancije na gluten u djece koje su nasljedile visoki rizik razvoja celijakije.

Ukoliko Vi, Vaša djeca ili suprug bolujete od celijakije, svako Vaše sljedeće dijete ima 10% rizik razoja bolesti što je 14 puta veći rizik u usporedbi s djetetom iz obitelji bez celijakije. Primarna prevencija NIJE rano otkrivanje, nego postupci sprečavanja pojave i razvoja bolesti.

Razvojem strategije primarne prevencije omogućilo bi se da Vaša djeca, koja možda nose nasljednu sklonost za celijakiju, nikada je niti ne razviju, izbjegavajući time sve svakodnevne teškoće s kojima se Vi, kao oboljeli ili kao roditelj oboljelog djeteta, svakodnevno susrećete. Razvoj strategije primarne prevencije, OVISI o Vašem sudjelovanju i uključivanju u projekt PREVENTCD.

Najnovija znanstvena istraživanja su otkriila mogućnost razvoja tolerancije (podnošljivosti) na gluten u dojenčadi iz obitelji sa visokim rizikom, uvođenjem malih količina glutena tijekom razdoblja dojenja (u 4. i 5. mjesecu života).


S čim se osoba s celijakijom suočava?

Nikad ne smije jesti hranu koja sadrži gluten - žitarice i sve namirnice pripremljene od njih (kruh, peciva, tjestenina; gotova sva proizvedena hrana je onečišćena glutenom). Mora kupovati i posebnu hranu koja ne sadrži gluten - rijetko se nalazi na tržištu i skupa je.

Ako se ne pridržava bezglutenske prehrane, narušena mu je kvaliteta života i bolest se manifestira: probavnim tegobama, anemijom, zaostajanjem u rastu, bolestima

zglobova i kostiju, neplodnošću i autoimunim bolestima, a može doći i do brojnih, pa i malignih komplikacija.


Što će se raditi?

Tijekom dojenačke dobi, a najkraće do 6. mjeseca života djeteta, izričito se preporučuje dojenje. Dojenje je izrazito važan čimbenik u razvoju tolerancije.

Provodit će se redoviti zdravstveni pregledi svaki mjesec uz ispitivanje prehrambenih navika. Pregledi će se, nakon dojenačke dobi, nastaviti do treće godine života, ali svaki drugi mjesec.

U sedam navrata tijekom ispitivanja (unutar tri godine) trenirano medicinsko osoblje uzet će male uzorke krvi radi genetskog i imunološkog ispitivanja.

Uzorci majčinog mlijeka unutar perioda dojenja bit će, također, podvrgnuti imunološkim testovima i ispitivanjima sastava.

Naposlijetku, u razdoblju od dva mjeseca života (4. i 5.), učinit će se intervencija. Intervencija podrazumjeva uvođenje izrazito malih količina glutena u razdoblju kada se preporučuje dojiti dijete.


Zašto bismo sudjelovali?

Djeca rođena u obitelji s celijakijom u usporedbi s djecom iz obitelji bez celijakije imaju 14x veći rizik oboliti od ove bolesti.

Tijekom studije, novorođenčad iz uključenih obitelji bit će pod stalnim redovitim liječničkim nadzorom kako bi se pravovremeno prepoznali simptomi celijakije. Danas je u porastu pojava atipičnih - teško prepoznatljivih simptoma celijakije koji otežavaju i odgađaju pravovremenu dijagnozu, svakodnevno ugrožavajući zdravlje Vašeg djeteta. Na taj način liječenje bi započelo odmah izbjegavajući neželjene komplikacije.

Provedenim genetskim istraživanjem, unutar prvih nekoliko mjeseci, otkrit ćete da li je Vaše dijete naslijedilo visoki rizik.

PREVENTCD

Primarna prevencija

Razvojem strategije primarne prevencije spriječila bi se pojava celijakije u djece iz obitelji čiji članovi boluju od celijakije. Ovo istraživanje je pokusno i nigdje još nije potvrđena mogućnost razvoja tolerancije na gluten.

Uključivanje obitelji

Isključivo s aktivnim i dobrovoljnim uključivanjem obitelji i trudnica moći ćemo potvrditi učinkovitost postupaka kojima se otvara mogućnost podnošenja glutena u sve novorođene djece iz obitelji s rizikom. Nova saznanja iz genetskih i imunoloških ispitivanja dati će nam jasniji uvid u ovu učestalu bolest. Ona će biti slobodna svima te jasno prezentirana u stručnim i publicističkim časopisima, prezentacijama kao i on-line na www.preventcd.com. Sudjelovanje ne garantira sprečavanje razvoja celijakije.

Istraživači

Hrvatski partner PREVENTCD-a je Referentni centar za dječju gastroenterologiju i prehranu, Klinika za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16.

Voditelj projekta u Hrvatskoj je prof.dr.sc. Sanja Kolaček, dr. med. Glavni istraživač je mr. sc. Zrinjka Mišak, dr. med.

KONTAKT:
SLAVEN ABDOVIĆ, DR. MED.
KDB ZAGEB, KLAIĆEVA 16
TEL: 01/4600-129, 01/4600-118
E-MAIL: SABDOVIC@MEF.HR