Hrvatski    English
  
- MAPA WEBA
- PRAVA DJECE
- PRISTUPNICE
- KAKO DO NAS?
- ARHIVA DOGAĐAJA
- DONATORI

 
Free Page Rank Tool
 
   
 
 
   
 
 

Događanja u 2009-oj godini:


Događanja u 2008-oj godini:

Poveznice na ostale događaje:

 
 
King Richard's Pub, 11. prosinca 2009.
Tradicionalna blagdanska aukcija studenata i profesora ACMT
11. prosinca, u King Richard's Pubu održana je već tradicinonalna blagdanska humanitarna aukcija studenata, profesora i zaposlenika Američkog koledža za menadžment i tehnologiju, ovoga puta prikupljenim sredstvima namjenjenim udruzi "Zajedno do zdravlja".
U veseloj i pozitivnoj atmosferi od samog početka studente i profesore na ulazu je dočekao dekan koledža, gospodin Don Hudspeth dijeleći im slastice uz srdačnu dobrodošlicu. Odlično organiziranu aukciju uz vrhunski pripremljene i prezentirane artikle, mladi voditelji, studenti 3. godine Maja Matković i Luka Ćuk učinili su još zabavnijom i napetijom , a zahvaljujući njima te velikoj darežljivosti i dobroti studenata i profesora prikupljeno je čak 17.660,00 Kn što je najveći prikupljeni iznos do sada.
Aukciji su u ime udruge prisustvovali predsjednik udruge Roberto Machiedo i dr. Tea Matijević u svojstvu predstavnika dječjeg odjela OB Dubrovnik s kojim udruga usko surađuje.
Luka i Maja Luka Ćuk, dr. Tea Matijević, Roberto Machiedo i Maja Matković
Novcem prikupljenim ovom prilikom kupit će se inhalatori i raspršivaći za djecu oboljelu od cistične fibroze, PEF mjerači (neophodno pomagalo za mjerenje vršnog protoka zraka u plućima) za djecu oboljelu od astme, a preostalim dijelom financirat će se višekratna nabava EpiPen Junior adrenalinskih autoinjektora (kojima je vijek trajanja 6 mjeseci, te su isti ako nisu iskorišteni, nakon isteka roka neupotrebljivi).
aukcija Studentski zbor ACMT
Ovom akcijom studenti ACMT, zajedno sa njihovim profesorima uz angažman zaposlenika koledža, još jednom su pokazali kako se ovakvim malim i zabavnim akcijama, mogu učiniti velika dijela i pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Uz njihovo veliko srce i senzibilitet za bolesnu djecu, studenti su u nedjelju volontirali u Revelinu, animirajući i zabavljajući i dubrovačku dječicu vrtičkog uzrasta.
Zato se još jednom pitamo, zašto se o volonterstvu koje postoji u našoj zajednici, ne piše i ne priča, zašto se ne promovira i još više potiče u medijima?
Kako bilo članovi udruge "Zajedno do zdravlja" zahvalni su svima sa ACMT-a na ovakvim i sličnim djelima, a nadamo se uspostavljanju i svojevrsne buduće suradnje upravo na bazi volonterskog rada.
Gradska vijećnica, 12. studenog 2009.
Predavanje o volonterstvu
12. listopada, u Gradskoj vjećnici Grada Dubrovnika, održano je predavanje na temu „Volonterstvom do osjećaja korisnosti, socijalne odgovornosti i aktivnog građanstva“ u organizaciji DEŠE – Dubrovnik, a u sklopu projekta „Volonterstvom do pozitivnih promjena u zajednici“ kojeg sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.
Gost predavač bio je prof. dr. sc. Gojko Bežovan, eminentni znanstvenik i stručnjak za civilno društvo i društvene odnose. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu predaje kolegij Socijalna politika Hrvatske i Socijalno planiranje studentima socijalnog rada, a studentima prava Socijalnu politiku kao izborni kolegij.
Bavi se istraživanjima socijalne politike, stambene politike te civilnog društva. Iz ovog područja objavio je više knjiga, poglavlja u knjigama, studija i članaka. O aktualnim temama razvoja hrvatskog društva piše u dnevnim i tjednim novinama, te govori na radiju i televiziji.
Osnivač je i predsjednik CERANEA- Centra za razvoj neprofitnih organizacija, prve potporne organizacije za razvoj civilnog društva, sada think-tank organizacije za istraživanje socijalne politike i civilnog društva.
Predavanje je obuhvatilo teme: važnost volontiranja kao građanska vrlina, dimenzije i motivi volontiranja, volonterstvo u Hrvatskoj, o čemu ovisi volontiranje i moguće motivacije za širenje volonterstva.
Sa ovog predavanja poslana je svojevrsna poruka i očekujemo suradnju i angažman medija. Zašto volonterstvo kao poželjna vrlina jedne zajednice, koju treba njegovati i širiti i ugraditi u sustav odgoja i obrazovanja, u našem društvu nije prisutno niti prepoznato.
Pridružite nam se na forumu i dajte svoj prilog rapravi o volonterstvu.
Dječji odjel Opće bolnice Dubrovnik, 2. rujna 2009.
Predstava "PRAŠNJAVI CIRKUS"
„Prašnjavi cirkus“ prijevod je od 'Circo Poeira', koje stoji za ime trupe i za naslov predstave (Sao Paolo, Brazil) koji gostuje u Dubrovniku u sklopu 5. Le Petit Festivala u organizaciji Kazališta Marina Držića, na čiju inicijativu je održana i izvedba na dječjem odjelu Opće bolnice Dubrovnik.
Predstavu su uz roditelje i djecu koja se liječe na odjelu popratili i članovi udruge "Zajedno do zdravlja".
'Prašnjavi cirkus' započeo je 2005. godine, od kada stalno nastupa i pobire nagrade na međunarodnim festivalima (npr. na 9 nastupa na Festival Americana nagrađeni su 6 puta); 2006. dobili su nagradu Mirian Muniz, dok su na nedavnom Festivalu za djecu u Tunisu nagrađeni nagradom 'Srebrna grančica'.
Jezik 'Prašnjavog cirkusa' je mješavina cirkuskog, kazališnog i lutkarskog. Predstava, kroz sjećanja starog majstora, priča o povijesti cirkusa na poetičan i zabavan način uz odličan perfomans pritupačan i djeci i odraslima. Sjećanja idu od dna njegove cirkuske memorije, gledatelji uživaju u lakoći njegovih slonova i vještini njegovih akrobata, u nespretnom ekvilibristi iz Kine, u prelijepoj plesačici, smiju se ludosti žonglera i preobražajima gutača vatre. Na kraju, stari majstor odaje poštovanje samoj publici. Jer, što bi cirkus bio da nema publike?
Predstavu su osmislili Caio Stolai i Beto Lima.
Šibenik, 18. - 20. lipnja 2009.
Konferencija "PRAVO DJETETA NA ZDRAVLJE I RAZVOJ"
Povodom 20 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta i 10 godina akcija "GRADOVI I OPĆINE - PRIJATELJI DJECE", Središnji koordinacijski odbor akcije u suradnji s UNICEF-om - Ured za RH, organizirao je konferenciju "Pravo djeteta na zdravlje i razvoj" u sklopu koje se održao i "XXI Simpozij socijalne pedijatrije" gdje je i Udruga "Zajedno do zdravlja" bila aktivni sudionik.
Izrazito smo zadovoljni tijekom i zaključcima konferencije, kao i modelom interdisciplinarnog pristupa i suradnje, osobito struke i udruga civilnog društva. U izlaganjima smo vidjeli odlične primjere dobre prakse, vrlo vrijedne suradnje s lokalnom zajednicom u različitim projektima za djecu s poteškoćama u razvoju.
Iako pretežito kritičkim osvrtom svih sudionika na funkcioniranje sustava i primjenu zakonskih propisa u praksi, sudionici skupa izrazili su nadu za uspješnost ovakvih oblika suradnje kao temelja za izradu kvalitetnih zaključaka, prednosti i manjkavosti zakona u njegovoj primjeni, te preporuka za daljnji rad i djelovanje.
Na konferenciji su se održavala četiri paralelna, tematski povezana skupa:
 • Savjetovanje- "Gradovi i općine-prijatelji djece"
 • Savjetovanje- "Za osmijeh djeteta u bolnici"
 • XXI Simpozij socijalne pedijatrije "Prava djeteta s teškoćama u razvoju"
 • Ljetna škola Saveza društava Naša djeca Hrvatske "Savjetovanje za dužnosnike iz DND-a"
s posebnim naglasakom na zdravstvenim, obrazovnim i socijalnim potrebama i pravima djece, osobito djece s teškoćama u razvoju. Uz predavanja održane su i radionice, a sudjelovali su pedijatri, liječnici školske i obiteljske medicine, koordinatori zdravstvene zaštite u predškolskim ustanovama, socijalni radnici, psiholozi, pedagozi i predstavnici udruga civilnoga društva.
Projekt Stana u Zagrebu za besplatan smještaj roditelja i djece na liječenju ili kontrolama u Zagrebu, predstavio je predsjednik Udruge Roberto Machiedo, aktivno učestvujući i u kasnijoj raspravi iznijevši viđenja i stavove roditelja, korisnika socijalnih prava i prava iz zdravstvene zaštite njihove djece. Neki od naših zaključaka ušli su i u konačne zaključke konferencije.
Mr.sc. Marija Radonić počasna predsjednica udruge, sudjelovala je kao predavač i moderator na savjetovanju i radionicama "Za osmijeh djeteta u bolnici" u suradnji s gošćom iz V. Britanije Gerison Lansdown, međunarodnom savjetnicom za dječja prava.
Kao i na svakom sličnom skupu, ostvarili smo nove kontakte i načeli nove ideje o suradnji za poticanje roditelja, udruga i institucija, na poštivanje prava bolesnog djeteta na razvoj u njegovom najboljem interesu.
Hrvatski Sabor, 16. lipnja 2009.
Rezolucija o zloćudnim tumorima
U Zagrebu 16.lipnja, u 10.00 sati, u zgradi Hrvatskog Sabora (dvorana Josipa Šokčevića) - odžana je 24. tematska sjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb s temom sveobuhvatnog pristupa zloćudnim bolestima i prihvaćanjem prijedloga Rezolucije o zloćudnim tumorima.
Predsjednik odbora prof.dr. Andrija Hebrang je naveo podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o pravovremenom otkrivanju bolesti, čime je moguće spriječiti trećinu, a izliječiti još trećinu tumora. Osvrnuo se na neprihvatljivost činjenice da Hrvatska na sprječavanje i rano dijagnosticiranje troši samo tri posto zdravstvenog proračuna, dok je predsjednik Hrvatskog onkološkog društva prof. Eduard Vrdoljak, istaknuo važnost prevencije,ranog otkrivanja i uvođenja modernih tehnika liječenja.
U raspravi o prijedlozima Rezolucije sudjelovali su i predstavnici civilnih udruga koje skrbe o maligno oboljelim osobama: "Sanus", "Krijesnica", "Za novi dan", "Sve za nju!", "Jedra", "Europacolon", i druge.
Mr.sc. Marija Radonić sudjelovala je na sjednici u ime udruge "Zajedno do zdravlja". Izrazila je zadovoljstvo pozitivnim pomacima u osnaživanju prava bolesnika od zloćudnih bolesti, dostojanstveno liječenje, a naročito u isticanju prava bolesne djece.
Udruga Dva Skalina, 6. svibnja 2009.
Primopredaja West-puls generatora
U prostorijama dnevnog boravka "Skalin po skalin", Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama Dva skalina, obavljena je svečana primopredaja West-puls generatora, uređaja kojeg su kupili prikupljenim sredstvima od višemjesečne akcije. Humanitarna akcija za njegovu nabavu pokrenuta je u rujnu prošle godine, a cilj je bio prikupiti oko 160.000,00 kn za uređaj i prsluke svih dimenzija za sve uzraste.

West-puls generator je uređaj kojim se može olakšati život mnogoj djeci koja imaju respiratorne i plućne probleme. Zračni puls generator brzo puni i ispuhuje/ispumpava odijelo, nježno tiskajući i otpuštajući prsnu stjenku do 25 puta u sekundi. Ovaj proces nazvan „visoko frekventna oscilacija prsne stjenke“ (HFCWO), stvara mini-kašljanje koje izbacuje sluz iz bronhijalnih stjenki, pojačava mobilizaciju, i pokreće je duž središnjeg dišnog puta.
Postupak također prorjeđuje i smanjuje gustoću sekreta, omogućujući na taj način njeno lakše čišćenje. Jednom kad se sluz pomakne iz manjih/užih u veće/šire dišne putove, lako se odstrani kašljanjem ili isisavanjem aspiratorom.
Uređaj je jednostavan za rukovanje, a ima mogućnost regulacije tlaka prsluka, frekvenciju osciliranja i dužinu tretmana. Pomaže svoj djeci i odraslima kod različitih dijagnoza, kao npr. bronhiektaza, cistična fibroza, kronična opstruktivna plućna bolest, cerebralna paraliza, post operativni oporavak, mišična distrofija, primarna diskinezija, stanja poslije transplantacije, spinalna kvadriplegija, spinalna mišična atrofija itd.

Primopredaji je uz liječnike, donatore i roditelje nazočila i županica Mira Buconić koja je primivši zahvalnicu izrazila zadovoljstvo i želju za daljnjom potporom ovakvim humanim akcijama. Uz prezentaciju rada uređaja, predsjednica udruge Dva skalina, Jelena Cesar dodijelila je zahvalnice najzaslužnijima za uspjeh ove akcije: Županija Dubrovačko-neretvanska, Grad Dubrovnik, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Dubrovnika, vrtić Cavtat, g. Tomislav Grgić i gdja Marina Vukanović. Zahvalnicu je dobila i udruga "Zajedno do zdravlja", za svoj skromni doprinos u akcijama i financijsku potporu. Uređaj će biti dostupan i našim članovima, kao i svoj djeci Dubrovačko-neretvanske županije koja za to imaju potrebu.
Revelin, 21. ožujka 2009.
Koncert "Misa za mir"
Zbor The Really Big Chorus održao je koncert u Tvrđavi Revelin, u subotu 21. ožujka. Premijerno u Hrvatskoj, u Dubrovniku , zbor je izvodio glazbu The Armed Man: Misa za mir, uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra.
Ulaz je bio besplatan, a dobrovoljni prilozi prikupljali su se za udrugu Zajedno do zdravlja kojom prilikom je prikupljeno 4.000,00 kn.
The Really Big Chorus je zbor većinom iz Engleske, ali okupljaju članove iz cijelog svijeta i dio su višegodišnjeg pojekta"Concerts From Scratch" Neobično za zbor je da ne vježbaju zajedno, već se okupljaju 2 do 3 puta godišnje, a tijekom godine održe više koncerata na pažljivo odabranim lokacijama u svijetu, zavisno od teme i misije. Tada dan dva, uvježbavaju već naučenu glazbu, a zatim izvedu koncert. Zanimljivo je i da zbor broji približno 30.000 članova, dok je na ovom koncertu sudjelovalo oko 260 članova. Svi koncerti zbora su humanitarnog karaktera, a sredstva namjenjena nekome od lokalnih udruženja ili institucija koje skrbe o djeci i bolesnicima.
Zborom i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom dirigirao je Brian Key , a solirala je mezzo-sopranistica Catherine Hopper
Koločep, 14 - 17. listopada 2008.
EU4U na Otoku znanja - tema "Ljudska prava"
Od 14.-17. listopada na otoku Kalamota (Koločep) predsjednik Udruge sudjelovao je na kolokviju-radionici na temi Ljudska prava, u sklopu "Europskog programa na Otoku znanja" kojega provodi Europski pokret Hrvatska u suradnji s ustanovom "Otok znanja" i više europskih organizacija. Ovom prigodom okupljena je radna skupina od tridesetak, posebnim sustavom preporuka odbranih sudionika iz svih krajeva Hrvatske, svih razina obrazovanja, različitih strukovnih područja ujedno i predstavnika različitih kategorija građana, a svojom društvenom ili profesionalnom aktivnošću povezanih upravo uz ljudska prava. Ovu radnu skupinu predvodio je moderator prof.dr.sc. Slaven Letica, i uz njega predavači msgr.dr. Miljenko Aničić i prof.dr.sc. Ivo Banac.
Cjelokupni program na Otoku znanja trajao je od 30.rujna do 19. listopada, a teme radionica bile su: poslovanje, obrazovanje, znanost i tehnologija, zdravstvo, pravosuđe, mediji, ljudska prava i lokalna samouprava. Među gostima-predavačima našli su se i mnogi drugi uglednici kao Vincent Degert, prof.dr.sc. Ivan Đikić, prof.dr.sc. Andrija Hebrang ili akademik Jakša Barbić.
S obzirom na koncepciju rada, koja nije klasično obrazovanje i osposobljavanje, već dobro osmišljeno intelektualno druženje kroz izlaganja predavača i diskusiju, preko šetnje i upoznavanja s otokom, njegovim stanovnicima, načinu života i bogatom poviješću, razmjenu iskustva u opuštajućoj atmosferi otočke prirodne ljepote i tišine, očekuju se vrlo visoki, kvalitetni rezultati cjelokupnog rada, koji će nakon pojedinačne obrade biti konstituirani u jedinstveni dokument koji će komunicirati stavove građana - stavotvoritelja iz različitih društvenih skupina o prednostima i nedostatcima, pozitivnim i negativnim stranama pristupanja EU, opravdanim strahovanjima i realnim išćekivanjima u radionicama obrađenoj tematici, relevantnim stručnjacima. Takva deklaracija biti će prezentirana visokim državnim dužnosnicima, Hrvatskom saboru, pregovaračima, ministarstvima, institucijama, nevladinim udrugama, medijima i javnosti.
Kako su i prava djeteta, sastavni i nerazdvojni dio ljudskih prava, smatramo i nadamo se da smo i mi svojim stavom i razmišljanjima dali svoj idejni doprinos u izradi prijedloga i zaključaka ovih druženja. U cilju širenja ideja, izvješćivanja javnosti i promicanja vrijednosti ovakvih projekata, za bolju budućnost Hrvatske i zaštitu prava naše djece, isto ćemo objaviti i na našim web stranicama.
ACMT, 24. rujna 2008.
Fund- raising skills
"Fund-raising skills" naslov je predavanja održanog 24. rujna, na kojem smo aktivno sudjelovali u prostorijama ACMT (American College of Management and Technology) u organizaciji udruge DEŠA. "Fund raising" je pojam koji određuje prikupljanje sredstava koja služe za financiranje djelatnosti neprofitnih organizacija i oblikovanja fondova, kao i u profitnom sektoru u realizaciji opće korisnih projekata. Gost predavač bila je gđa. Bonnie B. Helms, konzultant za upravljanje i fund raising, diplomirala na Smith College i magistrirala na Duke University, a predavanje i diskusija vodila se na engleskom jeziku.
Gđa. Helms ima dugogodišnje uspješno iskustvo s mnogim američkim organizacijama s projektima vrijednim i više milijuna dolara. Prezentirala nam je definiciju kroz, kako ih naziva, "six I" : Identification, Introduction, Information, Involvement, Investment, Inclusion, što bi u prijevodu bilo: identifikacija, predstavljanj/upoznavanje, informiranost, umješanost, investiranje i uključenost. Predavanje je bilo namijenjeno sudionicima koji su zainteresirani za razvoj sredstava institucionalnih donatora, onima kojima su dosadašnja znanja na tom području parcijalna, kao i predstavnicima poslovnog sektora. Prijedlog za 'fundraising' komunicira potrebe organizacija, poduzeća i ostalih korisnika potencijalnim donatorima.
Nakon predavanja pokrenuta je diskusija na naslovnu temu u lokalnoj zajednici, gdje je gđa. Helms već upoznata s radom udruge DEŠA, te saznavši i za druge uspješne projekte koji su realizirani ili se provode, izrazila veliko zadovoljstvo aktivnošću civilnog društva u Dubrovniku. Osobito je napomenula kako je uvijek važno nastavljati djelovanje i širiti znanja i iskustva, jer se civilno društvo u cijelom svijetu stalno i sigurno razvija, a kao takvo ostavlja i veliki pozitivan utjecaj na ekonomski, gospodarski i politički napredak.
Helsinki-Finska, 11-14. rujna 2008.
Konferencija EACH-a
Od 11. do 14. rujna u glavnom gradu Finske, Helsinkiju sudjelovali smo na konferenciji Europske udruge za djecu u bonici (European Association for Children in Hospital). Naša predstavnica bila je naša počasna predsjednica mr.sc. Marija Radonić, koja je i sama član EACH-a. Na prošlogodišnjoj konferenciji u Beču, kandidirala je Udrugu "Zajedno do zdravlja" za članstvo, a ove godine smo primljeni kao pridruženi članovi. S obzirom da naša udruga u suradnji s Dječjim Odjelom već dugo i uspješno surađuje na promicanju humanizacije liječenja djece i promicanju prava bolesne djece kako u zdravstvenom sustavu tako i u društvu, na pridruživanje EACH-u gledamo kao vrlo koristan i napredan korak, osobito u pogledu suradnje i razmjene iskustava, što će nam sigurno pomoći u daljnjem radu, s obzirom na 18 punopravnih europskih zemalja članica ove udruge, s različitim zdravstvenim politikama i različitim ekonomsko-socijalnim prilikama.
Za punopravno članstvo, biti će potrebno Statutu udruge dodati odredbe u skladu s EACH odredbama o pravima djeteta u bolnici, Statut prevesti na engleski jezik i dostaviti Izvršnom odboru EACHa, te istaknuti prava djeteta i logo EACHa na letke udruge i Dječji odjel Opće bolnice Dubrovnik.
European Association for Children in Hospital je krovna Europska organizacija koja okuplja udruge koje savjetuju, informiraju i podržavaju obitelji bolesne djece, promiču prava djeteta u bolnici, među liječnicima i drugim medicinskim osobljem, pregovaraju s izvršnim i zakonodavnim tijelima vlasti o poboljšanju statusa djeteta u zdravstvenoj skrbi i uvjetima liječenja. Na žalost, među punopravnim članstvom još uvijek nema niti jedne Udruge iz područja istočne Europe, dok je Udruga "Zajedno do zdravlja" jedna od tri Udruge koja se prijavila za članstvo.
Stan u Zagrebu, 2. srpnja 2008.
Primopredaja donacije za opremanje stana
Ugostili smo naše dobrotvore, jedne od mnogih koji su prepoznali korisnost ovog projekta, ali ih posebno ističemo, jer su oni pronašli nas. S gospodinom Bosiljkom Domazetom upoznali smo se u ljeto 2007. dok je vodio DEŠInu radionicu Web designa i u razgovoru o projektu ponudio se za pomoć u eventulanom preuređenju stana kada ga kupimo. Pretpostavljate, pomoć u tom djelu i tekako nam je trebala, prvenstveno zbog udaljenosti Zagreba od Dubrovnika. Gosp. Domazet održao je riječ i preporučio nas građevinskom obrtu Portal u vlasništvu U. Čaušević, koji su objedinili sve radove preuređenja za povoljnu cijenu. Ali ne samo to, gosp. Domazet nas je spojio i s donatorom opremanja stana gospodinom Marinkom Šoša predstavnikom Novoapostolske Crkve u Republici Hrvatskoj.
Marinko Šoša( lijevo) i Bosiljko Domazet (desno) Donatori i roditelji

Novoapostolska Crkva u Republici Hrvatskoj svake godine, inozemna sredstva namjenjena za humanitarne svrhe proslijeđuje u kvalitetne projekte širom Hrvatske. Gosp. Šoša je u ime NACURH na račun udruge uplatio 78.317,69 Kn tj. u visini iznosa utrošenih za opremanje stana.
Donatore smo primjereno ugostili u veselom i ugodnom okruženju novog stana, a na dobrim djelima smo im svesrdno zahvalni.
Marinko Šoša i predsjednik Udruge

Gradska vijećnica, 26. svibnja 2008.
Volonterstvo, partnerstvo i civilno društvo u zajednici
Naslov je predavanja Prof.dr.sc. Gojka Bežovana održanog u organizaciji DEŠE, pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a kojem smo prisustvovali u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.
Profesor Bežovan izložio nam je rezultate i zaključke istraživanja provedenih u Hrvatskoj, kao i neka svoja razmišljanja, uz pohvalu kako je volonterstvo, dobrovoljni rad i pomoć drugima u Dubrovniku plemenita tradicija još od 15.st. i još uvijek drži visoko mjesto u odnosu na druge Hrvatske gradove i Županije.
Tako doznajemo da je u Hrvatskoj vrlo slabo zastupljeno, da najčešće volontira srednji sloj(!?), te da na to utječu slobodno vrijeme, obitelj i članstvo u udrugama.
A zašto se malo volontira, odgovorne su materijalne prilike, kriza vrijednosti, nedostatak kulture volontiranja i obostrano nepovjerenje institucija i države prema građanima.
Nadalje ipak doznajemo da je 31% ispitanika spremno volontirati, no ne znaju kako i kome, a da su na to spremni iz raličitih razloga, pa se osim želje za pomoć drugima spominje pronalaženje posla, socijalna integracija kroz volonterstvo i sl.
Zaključak je da se naše civilno društvo ipak razvija u tom smjeru, te da će kultura volontiranja zaživjeti u dogledno vrijeme, a do tada moramo vratiti povjerenje, otvoriti institucije prema građanima, stvarati partnerstva i time otvoriti vrata volonterstvu na opću dobrobit zajednice.

Uvala Lapad, 24. svibnja 2008.
Dubrovački Sajam zdravlja
U subotu 24. svibnja Udruga Zajedno do zdravlja, sudjelovala je na dubrovačkom Sajmu zdravlja, koji se održao u sklopu programa "Povezani zdravljem", na temu "Osobno zdravlje", a u organizaciji Grada Dubrovnika i udruge "Dubrovnik - Zdravi Grad".
Sudjelovale su i brojne dubrovačke udruge i organizacije kojima primarno djelovanje stavlja naglasak na zdravlje, zdravu prehranu i kvalitetu života, kako općenito u životu čovjeka tako i u rizičnim skupinama oboljelih.

Naša Udruga se na štandu predstavila materijalima vezanim za kronične bolesti djece i rad udruge. Djelili smo letke, brošure o astmi u vlastitoj pripremi i celijakiji u pripremi Hrvatskog društva za celijakiju, časopise vezane uz zdravlje, brošure o radu Udruge, naše edukativne "Astma - zabavnike" i "Bontončiće" Hrvatske Udruge tjelesnih invalida, a kao simbol ove akcije svježe zelene jabuke.
Iako se ne možemo pohvaliti uspjehom, na prodaju za pomoć radu Udruge ponuđeni su bedževi s logom Udruge, razglednice umjetnika, kalendar Udruge i po simboličnim cijenama CD dr. Tomislava Šoše. No cilj ove akcije nije bilo prikupljanje donacija, a podijeljenim materijalima smatramo da je akcija uspjela.
Gostovali smo i u emisiji "Radio-kavana" Radio Dubrovnika, a Darija i Nano su ovaj put bili domaćini na terasi Hotela Kompas. Predsjednik Udruge, Roberto Machiedo govorio je o budućim planovima rada Udruge.
Prigodno je prezentiran i Aerobic,a zabavljala nas je i Udruga mladih bonsai.
Dubrovačke udruge su ovom akcijom pokazale veliki interes za prezentaciju svog rada i svojih ciljeva, volju za širenjem svijesti o važnosti kvalitete života kao važnim čimbenikom u očuvanju zdravlja, kao i očuvanjem čistog i prirodnog okoliša kao glavne predispozicije za suzbijanje određenih bolesti urbanih sredina.
Orebić, 6. svibnja 2008.
Svjetski dan Astme 2008.
„Kontroliraj svoju astmu“ naziv je ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv Astme, obilježenog u Orebiću, ove godine u sklopu programa "Povezani zdravljem" i obilježavanja 20 godina "Hrvatske mreže zdravih gradova". Tim povodom Udruga Zajedno do zdravlja posjetila je Orebić i u suradnji s Dječjim Vrtićem obilježila ovaj datum druženjem s predškolskom djecom u vrtiću, te u prostoru mjesne čitaonice predavanjem i Školom disanja za školsku djecu i roditelje, te medicinske djelatnike, učitelje i odgajatelje.
Djecu u vrtiću upoznali smo s alergijama i astmom, o izbjegavanju pokretača astme, kako dišemo i otkuda dolazi zrak kad napuhujemo balon, kako puhnuti u spirometar, a sve kroz igru i priču podijelivši im ujedno balone i Astma zabavnike u kojima kroz bojanku, labirint ili osmosjerku mogu naučiti dovoljno za svoj uzrast.
Predavanje u mjesnoj čitaonici održala je Mr.sc. Marija Radonić stavljajući naglasak na važnost prepoznavanja i ranog dijagnosticiranja astme kao najčešće kronične bolesti dječje dobi. S toga je vrlo važno o tome educirati kako medicinsko osoblje područnih ambulanti tako i širu zajednicu. Važno je na vrijeme prepoznati prve alergijske simptome i raditi na prevenciji bolesti izbjegavajući dugotrajnu izloženost alergenima, a u slučaju ranog razvoja bolesti pravovremeno započeti s terapijom da bi se bolest mogla uspješno kontrolirati.
 
 
Dr. Radonić objasnila je princip pomoći i samopomoći u slučaju astmatskog napada i kolika je važnost pravilnog uzimanja lijeka, naglašavajući kako su inhalacijski lijekovi rijetki ciljani lijekovi koji inhaliranjem idu direktno u ciljane organe, ne ulazeći pritom u krvotok i bez utjecaja na ostatak organizma.
Također je istaknula važnost kontinuiranog i pravilnog uzimanja terapije, kao i redovnog mjerenja vršnog protoka zraka u plućima, te vođenja dnevnika radi ispravne evidencije stanja bolesti. Treba znati da se djeca s uspješno kontroliranom astmom po ničemu ne razlikuju od zdrave djece i nemaju nikakvih ograničenja aktivnosti, osim što i dalje moraju voditi računa o okolini bez alergena i iritansa.
Doktorici Radonić su asistirale med. sestre Leila Savinović i Mirjana Čustović objašnjavajući način upotrebe inhalatora i inhalatorskih pomagala kao i doziranje terapije, dok je fizioterapeut Helena učila djecu pravilnom disanju i kako kontrolirati disanje u slučaju astmatskog napada. Ana Kordić voditeljica sekcije astme i Roberto Machiedo predsjednik udruge svim gostima podjelili su brošure i priručnike o astmi, bedževe s logom udruge i Svjetskog dana astme, a djeci i balone i Astma zabavnik.
U pauzi je prikazana powerpoint prezentacija koju su pripremile tete iz Dječjeg vrtića Orebić, a teta Sunčana Gavranić i ravnateljica dječjeg vrtića Sanda Menkadžiev uvelike su pripomogle organizaciji ovog, svima važnog druženja i pokazale se izvrsnim domaćinima.
Iako smo zadovoljni odazivom, očekivani broj zainteresiranih ipak je izostao najvjerovatnije zbog kiše, koja je pri kraju dana ipak propustila sunčane zrake prema Orebiću. Druženje je trajalo od 15:00 do 18:30 sati, a rastali smo se uz dogovor da nije i zadnje i da će se takva praksa nastaviti i u buduće.
Dubrovnik, 27. ožujka 2008.
Redovna izborna sjednica Skupštine
U četvrtak u 17:00 sati 27. ožujka 2008. u Plavoj Sali Opće Bolnice Dubrovnik, održana je redovna izborna sjednica Skupštine Udruge.
Na dnevnom redu sjednice bilo je:
 • Financijsko izvješće rada Udruge za 2007
 • Izvješće o utrošenim sredstvima kupovine i opremanja stana
 • Plan rada Udruge za 2008
 • Razrješenje dužnosti članova radnih tijela Udruge i voditelja sekcija
 • Izbor novih članova radnih tijela Udruge i voditelja sekcija
 • Razno

 • Skupština je upoznata s troškovima opremanja stana u Zagrebu i prezentirano je do sada učinjeno po tom pitanju izvješćem i fotografijama. Svi su se složili da secpo tom pitanju odradio odličan posao, te da se za uložena sredstva kako kupovine tako i opremanja stana dobilo vrlo mnogo.
  Klikni i zaviri u našu foto galeriju. Klikni i zaviri u našu foto galeriju.
  U ovom sazivu Skupština je razriješila dosadašnje članove Izvršnih tijela Udruge i izabrala nove, te su izabrani i novi predstavnici Udruge, kao i novi voditelji sekcija.
  Raspravljalo se o načinu obilježavanja određenih datuma te sudjelovanju u programu Mreže zdravih gradova "Povezani zdravljem" te Sajmu zdravlja u sklopu istog.
  Također se razmatralo o osnivanju sekcije otalih odnosno rijetkih oboljenja, gdje bi se i po tom pitanju Udruga priključila radu krovnim Udrugama u Hrvatskoj vezano za svaku pojedinu podvrstu bolesti.
  Dubrovnik, 18. ožujka 2008.
  Svečano otvaranje igrališta za djecu s posebnim potrebama
  U utorak 18. ožujka 2008. upriličeno je svečano otvaranje novosagrađenog igrališta za djecu s posebnim potrebama Udruge Dva Skalina.
  Klikni i zaviri u našu foto galeriju. Klikni i zaviri u našu foto galeriju.
  Otvaranju su nazočili brojni gradski uglednici, liječnici i gosti. Akciju prikupljanja sredstava za gradnju igrališta, prvog takve vrste u Hrvatskoj organizirala je gđa. Marina Sršen iz Beauty centra Sršen, već poznata dobrotvorka kojoj je ovo tek jedan od brojnih projekata pomoći najpotrebitijima.
  Dubrovčani su još jednom pokazali senzibilnost kad su u pitanju djeca i vrlo brzo prikupili potreban iznos za realizaciju projekta. Sada je red da mladima i budućim naraštajima usadimo svijest o očuvanju tih vrijednosti, očuvanju okoliša i očuvanju i održavanju onoga što se ovakvim i drugim humanitarnim akcijama postiglo, a sve na dobrobit zajednice i naravno djece.
  Zagreb, Špansko 29. veljače 2008.
  Konačno smo uselili
  U petak 29. veljače, preselili smo iz stana u Ulici Grada Gualdo Tadino, u novi djelomično opremljeni, ali potpuno funkcionalni stan u Španskom, na adresi Milića Miroslava 5.
  U stanu je potpuno opremljena kuhinja, kupaonica, predsoblje, trpezarija, dnevna soba i jedna spavaća soba, dok se u narednom periodu očekuje kompletiranje i preostale dvije sobe.
  U opremanju su pripomogle i obitelj Kovačić i Brbora.
  U stan smo uselili obitelj Brbora, koji su pri kraju boravka s malom Leonom, te se očekuje i njihov skori sretni povratak kući.
  Potrebne pripremne radove prije opremanja, u stanu je odradio građevisnki obrt PORTAL, vl. U. Čaušević, a troškove opremanja stana udruzi će refundirati predstavnici Novoapostolske Crkve u Hrvatskoj s gospodinom Marinkom Šoša. Do svih izvođača i donatora došli smo se uz preporuku gosp. Bosiljka Domazeta i ovim se putem svima srdačno zahvaljujemo na suradnji i dobroti.