Hrvatski    English
  
- MAPA WEBA
- PRAVA DJECE
- PRISTUPNICE
- KAKO DO NAS?
- ARHIVA DOGAÐAJA
- DONATORI


 
Free Page Rank Tool
 
   
 
     
 
 
 

 Vježbe

 

  Mobilizacija zglobova

    Ako su zglobovi u kontrakturi (smanjenog opsega pokreta), tada će se pasivnim i aktivno-potpomognutim pokretima postupno postići aktivan pokret. Više je načina na koje fizioterapeut povećava opseg pokreta zglobova.

 Manualno istezanje zglobova i mišića

    Fizioterapeut ciljano primjenjuje silu i kontrolira smjer, brzinu, intenzitet i trajanje istezanja mekih tkiva i mišića koji su izazvali ograničenje pokreta zgloba. Vježbe disanja, vježbe s elastičnom trakom te vježbe na lopti čine dio terapijskih programa.

  Vježbe hoda/balansa

     Osoba pod nadzorom terapeuta uči način hodanja. Ispravan trening hoda omogućuje samostalnost u kretanju i smanjuje rizik od pada i ponovne ozljede. Česta je primjena štapa, štaka ili hodalice. Vježbe statičkog i dinamičkog balansa omogućuju siguran hod i stajanje. U sklopu vježbi uči se svladavanje različitih prepreka i neravnih površina s ciljem učenja kretanja po neravnom i nepoznatom terenu.

 Hidroterapija

     Voda je izvanredan medij za izvođenje pokreta jer umanjuje gravitaciju i tako rasterećuje zglobove, kosti i mišiće tijekom vježbe pa je bol manja. Većina muskuloskeletnih bolesti i ozljeda može se tretirati u vodi. Hidrogimnastika i hidromasaža omogućuju brži oporavak i mobilizaciju bolesnika. Kupke u kadicama s toplom ili hladnom vodom najčešće se provode kod bolesti i ozljeda šaka ili stopala.

 Terapijski programi

    Cilj svakoga terapijskog programa jest postići puni opseg bezbolnih pokreta zahvaćenog zgloba ili dijela kralježnice te bezbolna tolerancija svakodnevnih opterećenja toga dijela sustava za kretanje. Kruna fizikalne terapije jest aktivna redovita vježba (aktivan pokret u zglobu i normalna mišićna snaga). Prije i poslije programa fizikalne terapije određuje se funkcionalna sposobnost u skladu s kliničkim nalazom i upitnicima aktivnosti u svakodnevnom životu. Svaka regija zahtijeva poseban terapijski pristup osmišljen prema životnoj dobi, dijagnozi, stupnju oštećenja i potrebama bolesnika. Formalna fizikalna terapija pod nadzorom fizioterapeuta ima cilj educirati bolesnika s kroničnom bolešću sustava za kretanje ili endoprotezom zgloba kako bi svladao ritam vježbi i režim života kod kuće. Stanja nakon prijeloma kostiju ili ozljeda mekih tkiva većinom su prolazna i ne zahtjevaju kasniji aktivni angažman bolesnika.

   Kuk i koljeno

       Degenerativne promjene zgloba kuka i koljena najčešći su uzrok boli i funkcionalne nesposobnosti, a nerijetko završavaju ugradnjom totalnih proteza. Fizikalna je terapija važna tijekom bolesti, prije i poslije operacije jer održava funkciju i snagu mišića i otklanja funkcionalno nepovoljne kontrakture. Najvažnije je naučiti ciljane vježbe pod nadzorom fizioterapeuta. Primjena štaka rasterećuje oboljeli zglob i ublažava tegobe, a uz stručnu pomoć uči se ispravan način upotrebe jedne ili dvije štake.

   Gležanj, stopalo

       Najčešći uzroci tegoba jesu ozljeda (prenaprezanje, iščašenje) gležnja i upalne reumatske bolesti koje zahvaćaju stopala (reumatoidni artritis). Osnova liječenja jest djelotvoran tretman boli i otekline te uspostavljanje normalnog opsega pokreta uz pomoć kineziterapije i drugih procedura.

   Rame, lakat

       Periartritis ramena jest rutinska dijagnoza koja može završiti sa smrznutim ramenom ako se liječi na neprimjeren način. Presudna je uloga fizikalne terapije kod periartritisa ramena. Treba započeti što prije kako bi se spriječila kontraktura koja u ramenom zglobu vrlo brzo nastaje. Lateralni ili medijalni epikondilitis (teniski / golferski lakat) nastaju zbog prenaprezanja i mogu se vrlo uspješno liječiti metodama fizikalne terapije.

   Ručni zglob, šaka

       Frakture, tendinitis, prenaprezanje i sindrom karpalnog tunela jesu uobičajeni problemi na ručnom zglobu, a na šaci su to osteoartritis (artroza) i reumatoidni artritis. Cilj je održati hvat i snagu šake, smanjiti otekline i bolnost uz pomoć krioterapije i vježbi.

   Kralježnica

       Degenerativna bolest je najčešća i može zahvatiti svaki segment kralježnice. Medicinska gimnastika i pravilno držanje tijela, kao i pravilno dizanje i nošenje tereta jest ključ dugotrajnog uspjeha liječenja. Postoji niz kineziterapijskih preporuka, a u našoj Klinici njegujemo individualni pristup koji vodi računa o kliničkom i radiološkom nalazu pacijenta. U skladu s tim primjenjujemo fleksijsko-ekstenzijske vježbe prilagođene stanju bolesnika. McKenzie-eva mobilizacijska metoda je vrlo prihvatljiva, jednostavna i djelotvorna. Tretman sadrži opetovane rasteretne pokrete tijela kojima se smanjuje bol. Ankilozantni spondilitis i slične bolesti zahvaćaju cijelu kralježnicu i prsni koš pa je cjelovita fizikalna terapija i edukacija bolesnika temelj povoljnoga konačnog ishoda bolesti. Osteoporoza jest bolest skeleta s mogućim urušavanjem trupova kralježaka. Najteže promjene skeleta nastaju u starijih osoba. Dozirana vježba snaženja mišića trupa i sigurno održavanje ravnoteže mogu spriječiti komplikacije (daljnje propadanje kosti, padovi).